Neočekivano

Zabrinjavajući podaci: U Srbiji samo 13 odsto majki doji bebe!

Udruženje roditelja, čije Savetovalište za dojenje radi već pet godina, skreće pažnju da je važno i moguće pružiti podršku majkama koje žele svoje dete da doje i kad se vrate na posao
Vaše dete & vi 03.08.2015. - 12:35h Autor: B92
Foto: Thinkstock

Niska stopa dojenja naročito dolazi do izražaja uoči Svetske nedelje dojenja koja se obeležava u 170 zemalja sveta, a juče je obeležena i u našoj zemlji centralnom manifestacijom na Zemunskom keju.

 

Dok čeka treću bebu, Dragana Vasić trudnice i mame u problemu informiše, edukuje i savetuje oko dojenja.

 

"Savremeno društvo i savremen način života su mnogo toga ograničili kad su naši prirodni instinkti u pitanju, tako da je mamama i te kako potrebno da, pored sveg bombardovanja od onih koji opstruiraju dojenje, a imaju i te kakvu korist od toga, imaju i podršku i pravi savet", navodi Vasić, savetnica za dojenje udruženja “Roditelj”.

 

Kada roditelji pokvare dete: Narcis u porodici, huligan u društvu!

 

Udruženje roditelja, čije Savetovalište za dojenje radi već pet godina, skreće pažnju da je važno i moguće pružiti podršku majkama koje žele svoje dete da doje i kad se vrate na posao.

 

“Koliko je majčino mleko važno za zdravo za razvoj deteta najbolje znaju mame koje svoje mleko poklanjaju. Beograd, Novi Sad i Kragujevac imaju svoje banke mleka”, navodi Bojana Selaković iz udruženja “Roditelj”.

 

Radmila Mileusnić-Milanović, načelnica prve banke humanog mleka na Institutu za neonatologiju navodi:

 

"Više od 22 tone mleka prikupljeno je u poslednjih 5 godina. To mleko se prikupi, laboratorijski ispituje i distubuira pacinetima kojima je to najpotrebnije a to su prevremeno rođene bebe na institutu za neonatologiju”.

 

U Srbiji mnoge majke po porođaju započinju sa dojenjem, ali vrlo brzo odustaju i prednost daju mlečnim formulama. Skoro polovina majki doji prvih 6 meseci ali jedva 13% svoje bebe u tom periodu hrane isključivo sopstvenim mlekom, ističe Mileusnić-Milanović.

 

Majčino pismo ćerki: Zašto nikada nećeš imati brata ili sestru!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...