Odmor sa decom

Ne polemišite mnogo i odvedite decu na more: Može samo da im prija!

Ne razmišljajte o tome kako će dete da podnese put na more, da li će tamo pokupiti neki virus, kako ćete se snaći sa bebom na putu... Dovoljno je samo da se setite kako ste vi uživali kada ste kao dete boravili na moru
Vaše dete & vi 05.06.2014. - 14:05h Autor: mojodmor.rs
Foto: Shutterstock

Osim toga što će udahnuti svež vazduh, bebi će plaža pružiti i prilike za razvoj. Za decu to je neverovatan prostor za istraživanje. Zato, zaboravite klimatizovane prostore, igraonice ili druge zatvorene prostorije i pravac more kad god vam se ukaže prilika! Neka plaža bude igraonica, evo zašto:

 

Na plaži deca otkrivaju nove teksture i materijale

 

Razmislite samo koliko novca godišnje date na razne igračke, knjige ili aktivnosti koje služe da detetu daju mogućnost otkrivanja novih tekstura i čulnih iskustava. Deca kroz nova senzorna iskustva razvijaju finu motoriku, stiču znanja kako svet funkcioniše i vežbaju i jezik. A sada zamislite koliko različitih tekstura ima na plaži! Tu su suv pesak, mokar pesak, kamenčići, školjke, morske trave, voda, topao pesak, hladan pesak, vetar itd. Kada dospeju u takav prostor i bebe i deca se ponašaju kao naučnici i uče kroz svoja čula. Za male naučnike, plaža je savršena laboratorija.

 

Plaža je za bebe i decu super mesto za spavanje

 

Sigurno ste primetili kako bebe i deca fino spavaju na moru. Tome doprinosi zvuk talasa koji oni prosto obožavaju. Ovaj zvuk se koristi i u kućnim uslovima, pušten sa televizora ili CD-a. Samo ga ne treba previše približavati i ne treba da bude previše glasan. Ali, kome treba snimljen zvuk pored prirodnog zvuka mora na plaži? Po dr. Harviju Karpu, autoru bestselera „Najsrećnija beba na svetu“, zvuk lupanja talasa i pirkanje vetra kod beba kreiraju poznati zvuk maminog stomaka. Njih to umiruje i uspavljuje!

 

Na plaži se deca beskrajno zabavljaju

 

I za to im nisu potrebni poslednji modni aksesoari ili najmodernije igračke. Ona se fasciniraju bežanjem od talasa, peskom koji mogu da kopaju, da pune njime kofice i prevrću ih i slično. U ranom uzrastu ponavljanje je način učenja i istraživanja. Dok će kod kuće to biti čitanje iste knjige ili gledanje istog crtaća milion puta, na moru su to sve ove prirodne igre koje smo nabrojali.

 

Na moru bebe i deca udišu slan vazduh i brčkaju se u slanoj vodi

 

Slana voda je prirodni odgovor na probleme sa disajnim organima, stalno punim nosićem pa do problema poput ekcema. Slana voda sadrži magnezijum i njen salinitet pomaže u lečenju iritacija kože dok prirodna vlažnost na plaži pomaže kod hidriranja nosnih duplji.

 

Na moru se deca zaljube u prirodu

 

A gde na drugom mestu deca mogu da različite vrste ribica koje su možda videli u crtaćima? Istraživanja su pokazala da se odnos i ponašanje prema prirodi formira u ranom uzrastu i da izlaganje nestrukturiranim otvorenim okruženjima kao što je i plaža, deci može da pomogne da razviju poštovanje prema prirodi. To onda vodi zdravijem životu u kasnijim godinama!

 

Na moru deca dobijaju vitamin D

 

Dok jako male bebe, do 6 meseci, ne treba uopšte izlagati suncu, malo većoj deci prija direktan dodir sa suncem. Ona tako skladište vitamin D. Za to svakako nije potrebno puno vremena – svetlijoj koži je dovoljno i 15-ak minuta direktnog sunca a malo tamnijem tenu nešto više. Bespotrebno je i štetno da to bude jako sunce, dovoljno vitamina D obezbeđuje i blago jutarnje i popodnevno sunce.

 

Na moru deca razvijaju maštu

 

Za njih su plaža i more pravi novi čudni svetovi. Pomislite samo kako deci izgleda morsko prostranstvo i nemogućnost da se vidi kraj vode na horizontu. Plaža ih motiviše na istraživanja i igre uloga. Mašta deci pomaže u razvoju jer predstavlja važan motivator za učenje tokom celog života!

 

I uz sve to, na moru ćete praviti divne slike

 

Samo hvatajte sve te njihove trenutke igre, uživanje i grimase koje prave i eto super slika. A ne zaboravite da mora da budu i neke golišave sličice, jer svi ih imamo...

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...