Hrabrost jedne majke

Đurđa se rodila uprkos svemu: Priča Užičanke koja je rizikovala život da postane majka!

Nije nimalo lako prelomiti u tom trenutku. Rekonstruisali smo rog materice, odstranili embrion iz stomaka s prsnutim delom materice i pružili šansu ženi da iznese trudnoću do kraja. Sve uz ogroman rizik, naglašava načelnik Ginekološkog odeljenja užičke bolnice
Trudnoća
22:02h Autor:
Đurđa se rodila uprkos svemu: Priča Užičanke koja je rizikovala život da postane majka!
Foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

Užičanka Kristina Kljajić godinama se borila kako bi postala majka. Život joj je visio o koncu, ali na kraju je uspela da ostvari svoj životni san.

Naime, ona je godinama je pokušavala da zatrudni prirodnim putem i onda se odlučila za vantelesnu oplodnju, piše Blic.

Lekari su joj odstranili oba jajovoda iako je znala da ako ne uspe vantelesna, nikada više neće moći da zatrudni. U klinici u Višegradskoj ubačena su joj u aprilu ove godine tri embriona, ali je jedan ubrzo uginuo.

"U trećem mesecu trudnoće javila se u bolnicu zbog bolova. Prethodno su lekari u Beogradu konstatovali trudnoću, odnosno postojanje samo jednog embriona u šupljini", priča dr Vladislav Tripković, načelnik Ginekološkog odeljenja užičke bolnice.

Dr Tripković je zajedno s primarijusom Radetom Markovićem zbog bolova i krvarenja morao hitno da obavi carski rez Kristini u jedanaestoj nedelji trudnoće.

<\/div>

"U materici je bio vitalan plod, ali je na rogu materice postojao još jedan plod koji je svojim razvojem doveo do prsnuća tog dela materice. Kristinin život je visio o koncu", seća se dr Marković.

Lekari nisu znali šta da rade: da li da odstrane i bebu koja je bila u drugom delu materice i tako spasu Kristinu ili da rizikuju život i majke i bebe. Dr Marković kaže da se za 35 godina koliko radi u porodilištu u Užicu nikada ništa slično nije desilo.

"Nije nimalo lako prelomiti u tom trenutku. Rekonstruisali smo rog materice, odstranili embrion iz stomaka s prsnutim delom materice i pružili šansu ženi da iznese trudnoću do kraja. Sve uz ogroman rizik", ukazuje dr Tripković.

Nakon neizvesne situacije, Kristina je postala majka zdrave devojčice Đurđe.

"Ispunio mi se životni san, postala sam majka. Nemam reči da opišem svoju sreću", rekla je Kristina nakon što su joj prineli bebicu koja je na svet došla sa tri kilograma i 350 grama.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs