Obratite pažnju

Kako lečiti kandidu u trudnoći: Opasna gljivica koja se prenosi na bebu

Iako se ove infekcije kod bebe lako leče, one predstavljaju opasnost za majku, jer se kandida u toku podoja može preneti iz bebinih usta na bradavicu, odakle može dospeti u unutrašnjost dojke

Trudnoća 14.06.2016. - 13:17h Autor: Yumama.com
Foto: Thinkstock

Sa neprijatnim simptomima gljivične infekcije ili kandidijaze mnoge žene su se već susrele. Ali, kako izbeći ovu "napast" u trudnoći?

 

Vaginalna kandidijaza je jedna od najčešćih gljivičnih infekcija kod žena. Ako se pojavi u trudnoći, kandida se može preneti na bebu u toku porođaja, a usled toga dete može dobiti sor (gljivičnu infekciju u ustima) ili pelenski ojed.

 

Iako se ove infekcije kod bebe lako leče, one predstavljaju opasnost za majku, jer se kandida u toku podoja može preneti iz bebinih usta na bradavicu, odakle može dospeti u unutrašnjost dojke. U nekim slučajevima je jako teško iskoreniti infekciju zbog stalnog prenosa sa majke na bebu i obratno.

 

Ukoliko beba dobije kandidu prolaskom kroz porođajni kanal, može doći do generalizovane gljivične infekcije, kandida-sepse (patogene gljivice kolinozuju celokupan organizam). Kod beba koje imaju slab imuni sistem (kao prevremeno rođene bebe), ovo je ozbiljna bolest praćena visokom temperaturom.

 

I kandida može da izazove rak: Naučnici otkrili najbolji prirodni lek za opasnu infekciju!

 

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

 

Način ishrane

 

Jedan od razloga za sve učestaliju pojavu ove infekcije jeste i neodgovarajuća ishrana. Naime, većina hrane koju unosimo u organizam je termički obrađena. Tu su i takozvani pojačivači ukusa, koncentrati, različite vrste šećera.

 

Takva hrana stvara alkalnu sredinu pogodnu za razvoj gljivica Candida albicans, koje postaju opasnost i prerastaju u infekciju onog trenutka kada njihova brojnost nadjača ostale mikroorganizme vaginalne flore.

 

Pravilnom ishranom i odgovarajućom intimnom higijenom možete sprečiti pojavu ove česte infekcije. Ukoliko nemate problema sa imunitetom i hranite se zdravo, velike su šanse da se nikada nećete susresti sa ovom dosadnom i, nažalost, vrlo upornom bolešću.

 

Međutim, trudnice su u većem riziku da dobiju kandidu, bez obzira na prethodno stanje organizma i način ishrane jer nivo estrogena raste i uzrokuje povećanu prisutnost glikogena, koji direktno utiče na stvaranje sredine pogodne za razmnožavanje gljivica.

 

Zašto je važna folna kiselina: Čuva zdravlje i bebe, i majke!

 

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

Preventivne mere

 

Iako ne možete da utičete na nivo estrogena u trudnoći, a samim tim i na proizvodnju glikogena koji uslovljavaju množenje gljivica, možete uraditi sve što je do vas da se tokom trudnoće ne suočite sa ovim problemom.

 

1. Ukoliko je vaša trudnoća planirana, pre no što se upustite u seksualne odnose bez zaštite idite kod ginekologa. Tek nakon detaljnog pregleda i potvrde lekara da je sve u redu, krenite u realizaciju svog plana. 

2. Za vreme trudnoće obratite pažnju na ishranu, koja bi trebalo da bude bogata vlaknima, mineralima i vitaminima. Ukoliko imate potrebu da jedete slatkiše i ne možete da se suzdržite, potrudite se da napravite balans. Unosite više salate i pijte limunadu zaslađenu sa malo meda. Isto važi i za ostale namirnice, poput hleba i mesa. Ne odričite se hrane koja vam prija, ali jedite pametno. Takođe, obratite pažnju na to koliko tečnosti pijete. Voda je čistač organizma, s toga se potrudite da je pijete tokom čitavog dana, ali ipak umereno. Optimalna količina vode koju bi trudnica trebalo da popije je od 1,8 do 2,5 litara u toku dana.

 

Sasvim običan dan na ginekologiji: Medicinska sestra otkriva bizarne tajne ovog posla!

 

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

Simptomi kandide

 

- Svrab u predelu intimne regije
- Beličast, kremast vaginalni sekret
- Osetljivost i crvenilo u vaginalnom predelu
- Neprijatnost tokom seksualnog odnosa
- Peckanje pri mokrenju.

 

Ne čekajte da se pojave svi simptomi, promenjen izgled sekreta i svrab ili neprijatnost tokom seksa, sasvim su dovoljni razlozi da zakažete pregled kod ginekologa.

 

Higijena intimne regije

 

Bez obzira da li pokušavate da sprečite pojavu kandide ili je lečite, važno je da posebnu pažnju obratite na higijenu intimnih delova tela.

 

- Izbegavajte kupke, zapravo poželjno je da higijenu tokom trudnoće održavate redovnim tuširanjem, bez sedenja u kadi punoj vode i pene.

 

- Intimnu regiju negujte posebnim sredstvima, ni slučajno sapunima i gelovima za tuširanje. Oni sadrže visok nivo alkalnih kiselina, zbog čega dolazi do poremećaja ph vrednosti vaginalne flore, a samim tim i bujanja gljivica.

 

- Nosite isključivo pamučni veš, koji ćete otkuvavati tokom pranja. Mirišljave uloške izbacite momentalno iz upotrebe, kao i one napravljene od sintetičih materijala.

 

Plavo ili roze: Kako otkriti pol deteta u ranim mesecima trudnoće!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...