Najčešći izgovor ostao bez argumenata

Dojenje ne utiče na opuštanje grudi

Mnoge žene odbijaju da doje jer se plaše da će zauvek izgubiti čvrstinu i oblik grudi. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da dojenje ne dovodi do promena na grudima
Trudnoća
23:46h Autor:
Dojenje ne utiče na opuštanje grudi
Foto: Shutterstock

Na opuštanje grudi najviše utiče sama trudnoća i psihofizičke promjene u njoj, starost buduće mame, kao i pušenje. Do ovakvih zaključaka se došlo nakon istraživanja koje je sprovelo Udruženje američkih plastičnih hirurga. Razlog za sprovođenje istraživanja je bio zahtev za rekonstrukcijom grudi velikog broja žena koje su rađale. U ovom istraživanju je učestvovalo 132 žene koje su rađale, a 60 posto njih je dojilo dete. Istraživači su prikupili podatke od svake žene o težini, visini, veličini brushaltera u trudnoći, kao i o tome da li su pušači.

Utvrđeno je da neme razlike u stepenu opuštenosti grudi između žena koje su dojile i koje nisu. Takođe je utvrđeno da se opuštenost grudi povećava sa brojem rođene dece i da pušenje jako negativno utiče na opuštanje grudi. Pušenje razgrađuje elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja drži grudi. Nošenje neodgovarajućeg g brushaltera takođe je bitan faktor u opuštanju grudi tokom trudnoće.

Najvažniji rezultat ovog istraživanja je da dojenje ne dovodi do promena na grudima, tako da je najčešći razlog nedojenja ostao bez argumenata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs