SRUŠEN MIT O BIOLOŠKOM SATU

Žene su plodne sa 39 isto kao i sa 27 godina

Smelu tvrdnju da ženska plodnost sa godinama nimalo ne opada iznela je jedna američka profesorka psihologije
Trudnoća 23.07.2013. - 11:50h Autor: haber.ba
Foto: Shutterstock

Već decenijama lekari plaše svoje pacijentkinje otkucavanjem biološkog sata, tvrdeći da je veoma važno rađati decu što pre. Međutim, psiholog Džin Tvindž (Jean Twenge) tvrdi da između sposobnosti za začeće u 27. godini života i plodnosti sa 39 godina postoji zanemarljiva razlika.

Tvindžova smatra da su žene bespotrebno zastrašivane zastarelim podacima, iz ere pre antibiotika, struje i adekvatnih medicinskih tretmana. Ukratko, uslovima iz vremena kada je kvalitet života bio na daleko nižem nivou.

U svojoj knjizi Vodič za dame nestrpljive da zatrudne (The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant), ona objašnjava da mnoge žene čim napune trideset godina odustaju od pokušaja da na prirodan način ostanu u drugom stanju, naprosto jer su indoktrinirane tom idejom da je u određenim godinama veoma teško ili čak nemoguće zatrudneti.

"U svim priručnicima piše da je u dvadesetim verovatnoća da žena zatrudni već prvog meseca kada pokuša 20 odsto, a zatim krivulja opada, da bi u četrdesetim godinama šansa za trudnoću iz prvog puta bila svega pet odsto. Iskreno, prevrne mi se želudac kad vidim ovakve netačne statistike "– rekla je doktorka Tvindž za Daily Mail.

Ona smatra da žene ne bi trebalo da se obeshrabre i dozvole sebi da im stres utiče na mogućnost da zatrudne, jer u današnje vreme ne postoji razlog da one ne bi mogle da postanu majke sve dok imaju redovne cikluse.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...