Treba da znate

6 pozitivnih činjenica o trudnoći: Nestaju bolne menstruacije, seks je fantastičan

Pored toga što ćete dobiti najvredniji poklon u životu, vašu bebu, zahvaljujući drugom stanju bićete zdraviji, lepši i puni samopouzdanja
Trudnoća
23:40h Autor:
Foto: Thinkstock

Pored svih muka kroz koje prolaze tokom devet meseci, trudnoća ipak pozitivno iskustvo za većinu žena, pokazuju studije, a prenosi Yumama.com.

 

Manji broj žena se u trudnoći oseća loše zbog mučnina, umora, problema sa spavanjem i drugih nelagodnosti, ali većina ipak tvrdi da ih drugo stanje čini "moćnim".

 

Naravno, u trudnoći postoje dani kada i sam izlazak iz kreveta predstavlja napor, ali budite uvereni da su sve vaše muke vredne truda jer je stvaranje novog života, u najmanju ruku, jedno posebno iskustvo. Saznajte na koje sve načine trudnoća pozitivno utiče na vaše telo i psihu.

 

1. Nema više bolnih menstruacija

 

Pre ili kasnije, nakon rođenja deteta i nakon perioda dojenja, menstrualni ciklus će se uravnotežiti. Pozitivna prateća pojava koja se dešava nakon trudnoće jeste smanjena učestalost bolnih menstruacija. Kod nekih žena menstrualni bolovi potpuno nestaju nakon porođaja. Ovo smanjenje bola je široko poznat fenomen, ali niko nije siguran zbog čega se to tačno dešava. Jedna od teorija je da porođaj eliminiše neke funkcije prostaglandin receptora u materici koji su zaslužni za kontrakcije tokom porođaja, ali i za menstrualne bolove. Manje receptora bola znači i manje grčeva.

 

2. Fantastičan seks

 

Za većinu žena, vođenje ljubavi tokom trudnoće je fantastičan doživljaj. Tokom drugog trimestra, povećan je protok krvi u karličnom predelu. Rezultat ove pojave jeste veća osetljivost tokom seksa i veća verovatnoća za dostizanje orgazma. Zapravo, neretko se dešava da mnoge žene svoj prvi orgazam dožive tokom trudnoće ili se susretnu sa višestrukim orgazmom. Iskustvo svake žene je drugačije.

 

OVDE saznajte odgovore na najneugodnija pitanja o seksu u trudnoći.

 

Povećana težina, otečenost i umor neke žene mogu učiniti nezainteresovanim za ovu vrstu aktivnosti i generalno neraspoloženima, što može dovesti do udaljavanja od partnera. Ovakvo ponašanje je takođe normalno i nije neuobičajeno. Ukoliko niste raspoložene za seks, zamolite partnera da vam izmasira stopala, leđa ili ramena, ovi mali znakovi pažnje stvoriće dozu bliskosti. Međutim, uz malo sreće hormoni će zagrejati vaš libido i tokom trudnoće uživaćete sa partnerom u malim nestašlucima. Ako nemate komplikacije, prepustite se i uživajte u ovom posebnom stanju.

 

3. Povećano samopouzdanje

 

Donešenje deteta na svet poredi se često sa maratonskim trčanjem i to sa razlogom. Neke studije ukazuju na to da žene imaju osećaj novootkrivene snage nakon trudnoće i porođaja. U najmanju ruku prolaskom kroz ove trenutke, žene menjaju svoj pogled na svet. Kada počnete živeti sa saznanjem da vaše telo može stvoriti novu osobu, još jedno ljudsko biće, velike su šanse da nećete obraćati pažnju na neke nebitne stvari koje su vas ranije okupirale.

 

Takođe, neke žene su svojim izgledom nakon trudnoće zadovoljnije, a one koje su imale normalnu trudnoću bez rizika i vodile aktivan život, svesnije su snage svoga tela, što im daje veći osećaj samopouzdanja.

 

Kako muškarci vide ženino trudno telo pročitajte OVDE.

 

4. Zdrav način života postaje navika

 

Trudnoćom mnoge žene se rešavaju loših navika i uvode zdrave životne navike. Stručanjaci kažu da je trudnoća jedno od najinspirativnijih stanja zbog koga se žene odlučuju da ostave cigarete. Takođe je i veliki motivator za uvođenje zdravih navika poput vežbanja ili bar šetnje na svežem vazduhu. Često se zdrave navike stečene tokom trudnoće primenjuju i nakon porođaja.

 

5. Smanjuje se rizik oboljevanja od raka

 

Najnovije studije potvrdile su da trudnoća može biti efektna zaštita od raka dojki i raka jajnika. Žene koje su prošle kroz više trudnoća i koje su decu dobile u mlađim godinama u manjem su riziku da obole. Takođe, dojenje bebe više od tri meseca, može smanjiti rizik od pojave raka. Trenutno postoje samo određene naučne teorije koje povezuju trudnoću i rak dojke. Jedna hipoteza, bazirana na činjenici da ovulacija prestaje tokom devet meseci, ukazuje upravo na taj podatak kao razlog za smanjenu mogućnost razvoja raka jajnika i dojki. Druga, nešto komplikovanija teorija sugeriše na podatak da tkivo dojki koje nikada nije prošlo kroz promene nastale tokom trudnoće može biti sklonije razvoju raka.

 

6. Pojačano čulo ukusa

 

Trudnoća može povećati vaš doživljaj ukusa, što se verovatno dešava zbog povećanja percepcije mirisa. Upravo taj osećaj koji je u početku trudnoće izazivao jutarnje mučnine, kasnije može ukus hrane postaviti na jedan potpuno novi nivo. Tako u ovom periodu možete da zavolite hranu koja vam inače nije prijala. Neki stručnjaci smatraju da se ova čula povećavaju zbog povišenog nivoa estrogena, dok je jedna od prihvaćenih teorija ta da se ovaj osećaj razvija zbog instikta koji pomaže organizmu da izbegne potencijalno opasne stvari za plod, poput alkohola i cigareta i pasivnog pušenja.

 

OVDE saznajte 10 zanimljivosti o trudnoći i trudnom telu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...