KUĆNI LJUBIMCI

Veoma inteligentan, odan vlasniku i uvek raspoložen za igru: Ovaj pas je idealan kućni ljubimac! (FOTO)

Ako želite ljubimca sa kojim vam nikad neće biti dosadno, nabavite ovog psa

 

Ljubimci 31.12.2020. - 09:34h Autor: Stil/mojljubimac.info
Foto: Shutterstock

Džek rasel terijer je živahan, okretan i veoma aktivan terijer. Hrabar i neustrašiv lovac, prijateljski nastrojen prema skoro svima i veoma privržen svojoj ljudskoj porodici. Za njega mnogi vlasnici kažu da je sposoban da izmori sve svoje pseće drugare u parku, ali da mu i dalje ostaje mnogo energije na pretek, piše Mojljubimac.info

 

Poreklo 

 

Džek rasel terijer je nastao u Engleskoj tokom 19. veka zahvaljujući svešteniku Džonu Raselu po kome su i dobili ime. On je razvio vrstu foksterijera koja je odgovarala njegovim potrebama, odnosno psa koji je sposoban da trči sa njegovim lisičarima i psa koji je sposoban da lovi i istera iz jazbina lisice i drugu manju divljač.

 

Tokom 20. veka nastale su dve vrste ovog psa, koji se u osnovi razlikuje po proporcijama i visini. Zdepastiji i nešto viši pas je danas poznat kao Parson rasel terijer, a niži, mršaviji i nešto duži pas je Džek rasel terijer. U današnje vreme se ova rasa u nekim zemljama i dalje koristi prilikom odlaska u lov, ali pored toga njihova popularnost kao kućnog ljubimca raste iz godine u godinu sve više. Tome su delom doprineli i brojni pseći glumci koji su se pojavljivali u brojnim filmskim ostvarenjima poput filma „Zevs i Roksana“, „Glumac“ i „Maska“. Psić Agi koji je igrao u filmu „Glumac“ je čak dobio i psećeg oskara za učestvovanje u tom filmskom ostvarenju. Takođe psić Maks koji je igrao Majla je zajedno sa Džim Kerijem u pomenutom filmu „Maska“ šarmirao publiku.

 

Veterinar otkriva o čemu psi razmišljaju: Evo šta im sve okupira misli!

Džek rasel terijer, Pas, kuče, Kućni ljubimac
foto: Shutterstock

Izgled

 

Kao rasa su veoma proporcionalni, sa glavom srednje veličine i nešto izduženijom njuškom. Uši su im presavijene i pokretne, oči male bademastog oblika. Leđa su kod ove rase ravna, grudni koš je veoma izražen i snažan. Rep je tanak i dug, mnogi ga kupiraju svojim ljubimcima, ali to nije obavezno. Noge su ravne i jake, a zadnje noge su dodatno izražene i mišićave. Kod ove rase dlaka može biti glatka ili dosta gruba, takođe postoje kratkodlake i dugodake vrste džek rasela. Podlaka je veoma gusta i čini njihovo krzno vodootpornim. Najveći deo tela im je bele boje, a što se šara tiče dozvoljene su sve nijanse od veoma svetle do tamno smeđe boje. Mužjaci u proseku rastu od 25 do 38 cm, dok su ženke do 10% niže u odnosu na mužjake. Težina se kod ove rase kreće od 6-9 kg.

 

Narav

 

Krasi ih veoma veseo karakter. Veoma su živahni i aktivni pa će veći deo vremena želeti da provode u pokretu. Obožavaju da se igraju i trče, zabavnog su karaktera i vole biti u centru pažnje. Odani su svojoj porodici, odlično će se slagati i sa decom. Obožavaju svaki vid igre i fizičke aktivnosti, koji sve dok su sa svojim vlasnikom za njih predstavlja veliko uživanje. Potrebno je rano ih socijalizovati, pogotovo ukoliko planirate da ih imate zajedno sa drugim ljubimcima, ukoliko ih posedujete. Potreban im je čvrst i dosledan vlasnik kako bi se sprečio „sindrom malog psa“ i neželjeno ponašanje.

 

Pas neverovatne snage, odan zaštitnik porodice i dece: Ako imate ovog psa, imate i sigurnost! (FOTO)

Džek rasel terijer, Pas, kuče, Kućni ljubimac
foto: Shutterstock

Zdravlje i nega 

 

Džek rasel je pas za život u stanu ili kući, nikako nije pas za život u dvorištu. Imaju konstantnu potrebu za fizičkim aktivnostima pa ih je potrebno šetati minimum 2 sata dnevno ili da ih pustite u dvorište ili u obližnji park da se dobro istrče i izmore. Ne linjanju se mnogo, dovoljno im četkanje dva puta nedeljno i kupanje par puta u toku godine. Spadaju u veoma zdrave i dugovečne rase, mogu živeti i duže od 16 godina uz pravilnu negu. Mogu biti skloni problemima sa vidom i sluhom, ili nekim vrstama alergije. Takođe, mogu oboleti od displazije kukova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...