Morate da znate

Signali koje pas daje pre nego što vas napadne i ujede: Ovo je prvi znak upozorenja!

Uvek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu veoma brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja, upozoravaju stručnjaci

Ljubimci
Autor:
Foto: Shutterstock

Svedoci smo slučajeva ugriza pasa, kako vlasničkih tako i napuštenih pasa sa ulice. Razlozi za agresivno ponašanje pasa su različiti, ali pre svega, treba obratiti pažnju na to kako se mi ponašamo prema tom psu, odnosno, moramo videti koliko smo dobro informisani o tome kako psi pokazuju znakove koji prethode agresiji.

Stručnjaci iz regiona su analizirali ovu tematiku i rekli su svoje mišljenje u vezi sa ovim. Akcenat se stavlja na dobro prepoznavanje pokazatelja da je psu nelagodno!

Prvi pokazatelj koji pas ispoljava, jeste pokušaj odlaska od izvora stresa. Spustiće uši uz glavu i otići. Ako mu kojim slučajem ne dopuste da ode, on će priljubiti telo uz pod i podviti rep. Biće potpuno ukočen i gledaće u jednom pravcu. Ali ukoliko smo toliko uporni, da zanemarimo sve ove znakove, pas će da počne da reži.

Režanje pokazuje to, da je čovek sve ostalo zanemario i zato nije dobro kažnjavati psa kada reži, već se treba pomeriti od njega. Škljocanje zuba je još jedan pokazatelj koji prethodi ujedu, ujedno i poslednji znak upozorenja.

Nakon toga sledi ujed psa.

Naravno, uvek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu veoma brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci upozoravaju da kažnjavanje režanja neposredno dovodi do preskakanja svih ostalih signala upozorenja, pa tako dolazi do agresije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...