Sprečite bolesti

10 važnih pravila detoksikacije kuće: Izbacite odmah štetne hemikalije iz kuhinje, spavaće sobe i kupatila!

Možda je teško za poverovati, ali mnogi svakodnevni proizvodi u kući zapravo sadrže potencijalno štetne hemikalije.

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Reč detoks većinu prvo asocira na naše telo i organizma, ali pre nego što krenemo u čišćenje organizma trebalo bi očistiti i svoju kuću. Naučite detoks kuhinje, spavaće sobekupatila i garaže u samo nekoliko koraka.

 

Možda je teško za poverovati, ali mnogi svakodnevni proizvodi u kući zapravo sadrže potencijalno štetne hemikalije, neke koje su čak povezane sa rakom.

Na sreću, portebno je samo malo regulisanja, i možete učiniti vaš dom mnogo sigurnijim za vas i vašu porodicu.

 

Detoks vaše kuhinje:


Porodica provodi puno vremena ovde, i ovde spremate hranu, pa je ovo dobro mesto za početak kućne detoksikacije.

 

Hrana u konzervi, plastične posude, boce za vodu i još mnogo toga mogu sadržati bisfenol-A (BPA), koji je povezan sa poremećajem hormona, rakom dojke, rakom prostate i razvojnim problemima. Izaberite hranu u kutijama i staklenim posudama ili posudama bez BPA.

 

Proizvodi od belog papira kao što su filteri za kafu i pergamentni papir mogu biti zagađeni ne samo sa izbeljivačem, već i sa nusproizvodom zvanim “dioksini”, koji može biti i kancerogen. Koristite prirodne, proizvode od papira bez izbeljivača.


Voda sa česme može sadržati hrom VI, koji je kancerogen. Studija Radne grupe za životnu sredinu iz 2010. godine pronašla je hemikaliju u 31 od 34 uzoraka američkih gradova. Tražite ugradni filter sa ugljenikom ili bokal ili filter za povratnu osmozu.

 

Brzo i efikasno čišćenje kuhinje: 8 praktičnih saveta!

foto: Shutterstock

Detoks vaše spavaće sobe:


Ako radite izvan kuće, spavaća soba može biti prostor u kom provodite najviše vremena u vašoj kući. Plus, tamo spavate, pa je dvostruko važno da je to okruženje koje je dobro za vaše zdravlje.

 

Nameštaj može izdržati isparljiva organska jedinjenja (VOCs) koja mogu zagađivati vazduh u zatvorenom prostoru i dovesti do iritacije kože i respiratornih problema. Najveći krivci su lak za nameštaj, završna obrada, iverica i drugi materijali. Potražite nameštaj od masivnog drveta, ili onih koji koriste materijale niske VOC i završne obrade.

 

Sveće, iako se čine umirujuće i romantične, mogu emitovati toksine poput astulena i benzena. Izaberite one napravljene od prirodnih voskova kao što su povrće, soja ili pčelinji vosak, kao i one koje su napravljene sa 100% eteričnim uljima – a ne sa sintetičkim mirisom.

 

Prašina u spavaćoj sobi ili bilo kojoj prostoriji u kući može sadržati ftalate, sredstva za zaštitu od požara, sredstva za dezinfekciju, pesticide i druge potencijalno toksične sastojke. Redovno obrišite nameštaj mokrom krpom ili mikrovlaknom i redovno usisavajte. Filter vazduha u vašoj spavaćoj sobi takođe može biti dobra ideja, posebno ako imate alergije.

 

Da kuća sija kao nikad do sada: Napravite sami vlažne maramice za čišćenje! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Detoks vašeg kupatila:


Verovatno ste svesni opasnosti od klica i mikroba u kupatilu, ali šta je sa toksinima-otrovima? Evo nekoliko od kojih treba posebno da se čuvate.

 

Osveživači vazduha, prema istraživanju iz 2007. godine koje je sprovelo “Veće za odbranu prirodnih bogatstava”, imaju ftalate koji oštećuju hormone i mogu reagovati sa vazduhom u zatvorenom kako bi proizveli još opasnije toksine kao što su derivati benzena i aldehidi. Umesto toga, probajte pročišćivač vazduha, prirodne sveće ili eterična ulja.

 

Antibakterijski sapun za ruke često sadrži triclosan, što može doprineti stvaranju stenica i buba koje su otporne na antibiotike. Osim toga, triclosan vas takođe može izložiti dioksinu. FDA kaže da su dobari stari sapun i voda jednako efikasni u ubijanju bakterija.

 

Buđ bilo gde u kući može dovesti do gornjih disajnih problema, boli grla i iritacije kože. Najčešće je u kupatilu, zbog vlage i ograničene ventilacije. Ako ste ga prefarbali i vraća se, obratite se kompaniji za sanaciju plesni u vašem području. Oni mogu testirati nivo vazduha od broja spornih plodova i predložiti rešenja.

 

Sredstva za čišćenje u vašim ormarićima za kupatilo mogu biti neki od najotrovnijih proizvoda od svih. Studija objavljena u časopisu za zdravlje životne sredine (jul 2010.) otkrila je da svakodnevni čistači za domaćinstvo i osvežavači vazduha mogu doprineti riziku od raka. Izaberite bezbednija sredstva za čišćenje i nastavite sa upotrebom sirćeta i sode bikarbine kad god možete.

 

Napravila domaće sredstvo za čišćenje rerne u koje se kune: Šporet kao nov! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Detoks vaše garaže:


Ovde nije veliko iznenađenje, zar ne? Većina nas skladišti stvari poput antifriza, auto akumulatora, pesticida i benzina u garaži. Problem je kada su u dometu dece ili kućnih ljubimaca. Obavezno ih pažljivo čuvajte i odložite toksične proizvode na preporučenim načinima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...