Za čist stan

5 trikova da se izborite sa prašinom

Ključ čišćenja prašine nije u tome da je raspršimo po prostoriji već da je sakupimo i uklonimo, a u tome vam mogu pomoći pamučne krpe, topla voda, limun, maslinovo ulje i sirće
Enterijer
23:14h Autor:
5 trikova da se izborite sa prašinom
Foto: Shutterstock

tKako bi vaše čišćenje bilo što efikasnije i kako bi vaš dom ostao što duže lep i ugodan primenite 5 jednostavnih trikova koji doista pomažu.

1. Napravite promajuUsisavanje će ukloniti prašinu s vašeg poda i tepiha no tijekom sunčanog dana jasno se vidi kako čestice prašine ipak lete na sve strane. Kako bi spriječili da se, nakon usisavanja, prašina iz zraka ponovno slegne na namještaju napravite propuh ili upalite klimu na funkciju ventilatora. To će ispuhati i izbaciti sitne čestice iz prostorije.

2. Napravite antistatičke krpice za prašinuU pola šoljice tople vode iscedite 3 limuna i dodajte dve kašičice maslinovog ulja i sve izmešajte. Isecite nekoliko pamučnih krpica (od čaršafa, stare majice…) i stavite ih u posudicu sa poklopcem, pa ih prelijte mešavinom. Poklopite posudu i ostavite da se natope oko dva sata. Iscedite ih i stavite da se osuše, a kada budu potpuno suve, spremne su za upotrebu. Krpica će privući i pokupiti svu prašinu. Perite ih ručno i ponovite postupak nakon tri korišćenja.

3. Detaljno očistite usisivačIako je njegova funkcija da čisti, u filteru usisavača čestice prašine ostaju zaglavljene i strujanje vazduha kroz filter ponovno ih vraća u prostoriju. Jednom mesečno uradite generalku na usisavaču. Zamenite filter i vlažnom krpicom prebrišite sve unutrašnje delove do kojih možete da doprete.

4. Koristite pametna sredstva za čišćenjeKljuč čišćenja prašine nije u tome da je raspršimo po prostoriji već da je sakupimo i uklonimo. U posudu sa pola litra mlake vode nakapajte par kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, menta, citrusi…) ili maslinovog ulja. Umočite pamučnu krpicu, dobro je iscedite i njom prebrišite drvene i plastične površine. Za staklo upotrebite mešavinu sirćeta i vode.

5. Istresite tepiheTepisi su glavni sakupljači prašine i zato je vrlo važno da ih detaljno očistite. Usisivač će samo površinski ukloniti prašinu, a glavnina se krije između niti. Jednom mesečno izvadite tepih na balkon ili u dvorište i dobro ga istresite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs