Dekorativna

Srećno cveće koje noću spava: Ovu biljku morate imati u domu!

Veoma se lako održava, a pošto je u pitanju vrsta deteline veruje se da kući donosi sreću
Enterijer 20.02.2017. - 13:04h
Foto: Profimedia

Ljubičasta ukrasna detelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima osvaja i krasi sve više domova. Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta.
Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći, piše Lepa & Srećna.

 

Kako negovati ukrasnu detelinu

 

Traži svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

 

Čudo od rastvora za sobne biljke: Sa ovim cvećari vraćaju život uvenulom cveću!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Razmnožavanje

 

Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

 

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

 

Budući da se radi o detelini i da se smatra da ove biljke sa četiri lista donose sreću, možemo zaključiti da sa prelepom  ukrasnom detelinom nikako ne možete pogrešiti.

 

Dečak (5) preživeo teško trovanje ovom biljkom: Bukvalno je svi imamo u kući!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...