Ulepšajte terasu

Najlepši ukras osunčanog balkona: 5 biljaka koje obožavaju svetlost i toplotu! (FOTO)

Jedna od osnovnih odrednica za sadnju balkonskog cveća je na kojoj se strani sveta nalazi balkon
Enterijer
07:10h Autor:
Foto: Profimedia

Balkon sa cvećem definitivno je najlepši ukras doma - ukućani će uživati u njemu, ali i prolaznici kojima će pogled sigurno zastati na lepom cveću kojem će se diviti.

 

Svaki balkon voli cvetnu rapsodiju, ali pre nego što počnete da ga sadite, treba da znate koje cveće uopšte odgovara vašem balkonu.

 

Kako odabrati biljke za kancelariju: Ulepšajte radni prostor, budite produktivniji!

 

Naime, jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cveća je na kojoj se strani sveta nalazi balkon. Ako je on na jugu, izaberite biljke koje voli sunčevu svetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, nabavite cveće kojem više prija senka i hladovina.

 

Ako na vašem balkonu preovladava sunce, izaberite slijedeće biljke:

 

1. Petunije

 

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvetovima, jednom nedeljno ih prihranjujte tečnim đubrivom za petunije bogatim gvožđem. Cvetaju od ranog leta do početka jeseni, a redovno im treba kidati cvetove koji su se osušili, što im povećava cvetanje.

 

Kako da uzgojite veličanstvenu gliciniju: Cvet koji hipnotiše čitavu okolinu! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Muškatle

 

Postoje dve osnovne grupe - puzavice i grmolike muškatle. Puzavice imaju glatko lišće i, kao što im ime kaže, rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine od 90 centimetara. Ima ih raznim bojama, a cvetovi su jednoredni ili višeredni.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Pustinjska ruža (Jerihon ruža)

 

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove. Cveta u  prepoznatljivoj jarko ružičastoj boji koja je u sredini cveta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti, niti joj davati dohranu, a ukoliko odlučite da joj ipak date, neka to bude retko i to samo tokom letnjih meseci.

 

Ovo voće i povrće možete gajiti na balkonu: Nećete imati potrebe da idete na pijacu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Margarita (Bela rada)

 

Ovo je višegodišnja biljka, grmolikog oblika sa malim cvetovima, ne većim od pet centimetara, belih latica sa žutim središtem, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obe strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cveta.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Verbena (Ljutovnica)

 

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj boji te u plavoj , ljubičastoj, žutoj i beloj boji, sa zelenim tvrđim reckastim listićima, koje mogu na dodir ruke da ostaviti lagan osećaj peckanja. Postoji grmolika verbena i puzavica. Raste do 30 centimetara visine i sadi se u razmaku od 20 do 25 centimetara.

 

Biljke koje leče dušu: Ovih 6 cvetova uklanjaju teške emocije! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...