Higijena na prvom mestu

Osnovne aktivnosti za svakodnevno pospremanje kuće

Kako bi vaš dom uvek izgledao sređeno i umesto prašinom, odisao čistoćom, pospremite krevet, obrišite prašinu i kuhinjski pod i očistite mrlje dok su sveže
Enterijer
15:38h Autor:
Osnovne aktivnosti za svakodnevno pospremanje kuće

Pred vama su kratki i lagani zadaci koji svakodnevno vaš dom čine urednim, preporučuje ih jedna od najpoznatijih svetskih “domaćica” Marta Stjuart (Martha Stewart).

Pospremite krevetČist, napravljen krevet pravi celu sobu potpuno drugačijom, više urednom, tako da je malo manje verovatno da ćete gomilati odeću i papire okolo. Ako ništa drugo, stavite odeću na pospremljen krevet kako vam ne bi bila na podu.

Organizujte sitniceKada god izlazite iz sobe, bacite pogled da vidite da li išta stoji izvan svog mesta. Uzmite stvar i vratite je gde pripada. Nakon nekoliko dana, biće sve manje i manje stvari koje ćete morati da vraćate na svoje mesto, jer će vam ta radnja biti gotovo instinktivna. Insistirajte da se svako u kući time vodi.

Sortirajte papire Treba vam nekoliko minuta da otvorite poštu. Držite kantu za smeće blizu vašeg radnog stola ili polica gde vam stoje papiri. Često kući donosimo razne letke, račune iz prodavaonica, papire. Sve one koje vam ne trebaju odmah bacite. Blizu kante držite tri / četiri plastične kutije za papire – u jednu stavljajte račune za plaćanje, u druge kataloge itd. Sve što unesete u kuću automatski postavite u svoju kutiju i rešili ste se gomilanja.

Čistite kao što kuvate

Umesto da napunite vašu sudoperu prljavim tanjirima i loncima, dok vam se jelo kuva i dok ga mešate, u međuvremenu operite sve što vam ne treba. Hrana se neće zakoriti na rubove suđa, a vama će kuhinja biti čistija i preglednija.

Obrišite mrlje dok su svežeBilo da se radi o paradajiz sosu ili umrljanom puderu u kupatilu, zaista je brže i jednostavnije da se ukloni odmah.

Obrišite kuhinjski podSvake večeri kada završite pranje suđa, nakon večere obrišite pod. Da, to je zaista nekoliko poteza rukom, a čini vam neizmerno dobro. Ovo će smanjiti rizik da se stvori sloj nečega na podu što se ne može obrisati, i grinje će se manje gomilati, tako da će nedeljno pospremanje kuće biti lakše i brže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs