Samouvereni ili emotivno nestabilni

Osvrnite se oko sebe: Šta o vama govori enterijer u kojem živite!

Na osnovu toga da li u vašoj oazi mira dominiraju tamne ili svetle boje, moderan ili starinski nameštaj, red ili nered, mnogo toga se može saznati o vašoj ličnosti, navikama i stilu života
Enterijer
20:02h Autor:
Osvrnite se oko sebe: Šta o vama govori enterijer u kojem živite!
Foto: Shutterstock

Vaš dom je mesto gde provodite mnogo vremena, a trebalo bi da bude odraz topline i porodične atmosfere, kao i izvor lepote, zdravlja, sigurnosti i udobnosti. Svaki ambijent liči na svog vlasnika i njihovi "karakteri" se podudaraju.

"Moderni komadi nameštaja u vezi su sa iskazivanjem moći vlasnika, drugi opet teže skupocenom, luksuznom nameštaju kako bi zadivili okolinu, a neki toliko prenatrpavaju stan da on postaje nefunkcionalan i neuredan", rekla je za bizlife.rs arhitekta Milena Obradović.

Rešite se vodećeg uzroka raka, srčanog udara i astme: 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

Evo kako različiti tipovi ljudi (vrste karaktera) uređuju svoj enterijer:

Zdrav karakter: balans

Zdrav karakter imaju jednostavne osobe koje su zadovoljne svojim životom, imaju visoko samopouzdanje, samouverenost i optimizam. Ispunjene su iznutra, komunikativne i otvorene, a to se odražava i na uređenje kućne atmosfere. Vole kreativnost, inovativne ideje i vesele boje. Prema određenim istraživanjima, to su najčešće urednici, obrazovane osobe, sportisti, umetnici, inženjeri.

Prisilni karakter: zatvorenost

Osobe koje poseduju ovu vrstu karaktera najčešće imaju jasne, stroge principe, uzdržan stav, visoko samopouzdanje - što se oslikava i na uređenje doma. Uglavnom je reč o ljudima na visokim funkcijama (političari, ambasadori, biznismeni, trgovci) koji imaju izuzetan smisao za red, a enterijer uređuju za duži vremenski period. Preovladavaju preciznost i simetrija u poziciji nameštaja, svedene boje (braon, bela), klasičan stil, izražena strogoća bez eksperimentisanja.

Feng šui biljka koja donosi novac: Kako da gajite krasulu kod kuće! (FOTO)

Mazohistički karakter: haos

Pomešani stilovi komadi nameštaja, kitnjasto uređenje, ornamenti, gipsani radovi i tradicionalističke tehnike pripisuju se emotivno i profesionalno neostvarenim i nezadovoljnim ljudima, razvedenim osobama i ženama koje trpe sadističko ponašanje muževa. Uz ovakav tip karaktera idu i stalne, nagle promene u domu, u kratkim vremenskim razmacima, a pojedini delovi stana ili kuće su često kopija istorijskih stilova sa nameštajem epohe.

Narcisoidan karakter: konfuzija

Osobe sklone poziranju i pokazivanju, zavisne od tuđe podrške i mišljenja, često dolaze iz malih sredina ili siromašnih porodica. U skladu sa tim je i neobrazovanost, kasnija, postepena doškolovanost, ali i lakši način da se dođe do novca. Vole da se takmiče kada je reč o kupovini stvari i nameštaja, ali i da bude zavist u drugima zbog onoga što poseduju. Unose česte promene u ambijent.

Modifikovani narcizam: imitacija

Kod ovog karaktera crte ličnosti su iste kao kod narcisoidnog, samo što drugačije sagledavaju sebe u prostoru. Njihov pristup ambijentu potiče sa najviše pozerske tačke, okupirani su fantaziranjem o lepoti i savršenstvu. Najčešće je reč o ljudima iz provincije koji su teško stekli bogatstvo ili su ga nasledili, kao i o ljudima na visokim funkcijama, poput direktorke.

Osvežite svoj životni prostor: 7 caka za glamurozniji efekat vašeg doma

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs