SAZNAJTE

Ovo morate znati: Šest najvećih zabluda o dezinfekciji!

"Sirće ubija bakterije" i još 5 najvećih zabluda o čišćenju koje morate znati

Enterijer
16:54h Autor:
Ovo morate znati: Šest najvećih zabluda o dezinfekciji!
Foto: Shutterstock

Znate li razliku između čišćenja, sanitacije i dezinfekcije?

Možda će zvučati čudno, ali mnogi od nas živeli su bez sredstava za dezinfekciju, koja su od marta 2020. preplavila svetsko tržište. Danas je sasvim normalno imati preparate za čišćenje ruku, kancelarija, stana… Korona virus se potrudio da izmeni navike ljudi.

I pored toga, većina nije sigurna ima li razlike između sredstava za čišćenje, sanitaciju i dezinfekciju. Portal Real Simple potrudio se da reši enigmu i otkrije najčešće zablude.

1. Dezinfekcija i sanitacija su sinonimi

Iako se često koriste kao sinonimi – čišćenje, sanitacija i dezinfekcija predstavljaju tri različite stvari, objašnjavaju stručnjaci. Čišćenje se odnosi na uklanjanje bakterija, prljavštine i nečistoća s neke površine, ali nije dovoljno da se bakterije ubiju. Čišćenjem samo smanjujemo njihov broj, a time i rizik od infekcije. Dezinfekcija podrazumeva upotrebu hemikalija za ubijanje bakterija, što ne znači da čisti prljavu površinu. Sanitacija smanjuje broj bakterija na bezbedan nivo. Ovaj proces je važan na mestima gde se priprema hrana ili u vodovodnim sistemima.

2. Dezinficijensi na biljnoj bazi nisu efikasni

Iako ste skeptični prema ekološki prihvatljivim (biljnim) dezinficijensima, ne treba ih otpisivati. Stručnjaci su jasni – svaki proizvod registrovan kao dezinficijens je delotvoran.

3. Sredstva za dezinfekciju odmah deluju

Ne, potrebno je izvesno vreme da deluju, najčešće 10 minuta kako bi se rešili bakterija.

4. Proizvodi za čišćenje dezinfikuju

Netačno! Sredstva za čišćenje nisu efikasna u ubijanju bakterija, upozoravaju stručnjaci. Očistiće površinu, ali je neće dezinfikovati. Postoji malo proizvoda koji deluju u oba segmenta, a još manje bez agresivnih (hemijskih) supstanci.

5. Sirće je efikasan dezinficijens

Netačno! Nije efikasno ni kao sredstvo za sanitaciju, a kamoli dezinfekciju.

Sirće možete iskoristiti za čišćenje, ali nikako za ubijanje bakterija.

6. Svi dezinficijensi su otrovni

Ranije su možda i bili, ali poslednjih godina sve su bezbedniji. Ukoliko sredstvo koje koristite sadrži potencijalno opasne hemikalije, stručnjaci savetuju da posle upotrebe iznova očistite površinu.

(Stil.kurir.rs/Večernji.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs