Sirov krompir ili krompirova voda

Ovih 5 stvari ništa ne čisti bolje od krompira: Spasonosni trikovi!

Probajte ih, bićete oduševljeni rezultatom

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Iako se ne savjetuje da krompir držite gde i ostale preparate za čišćenje kuće, on ustvari može da poslužiti i za to!

Evo nekoliko pametnih načina kako koristiti krompir za čišćenje:

1. Očistite tiganj od rđe (i druge metalne alate)

Krompiri sadrži kiselinu koja deluje na otapanje rđe, pa ga možete koristiti i u tu svrhu. Presecite krompir na pola, na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za posuđe i protrljajte po zahvaćenom području. Potrebno je samo naknadno isprati tiganj. Isto možete učiniti i sa noževima, makazama, posudama i ostalim kućnim „alatima“.

2. Očistite srebro

Planirate da kuvate krompir? Sačuvajte vodu u kojoj se kuvao. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete staviti u nju i ostaviti da tako stoji sat vremena. Nakon toga ih samo isperite i osušite krpom.

3. Očistite naočare

Ako nosite naočare verovatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku. Čini se da se taj problem može rešiti kriškom krompira. Jednostavno pređite presečenim krompirom po naočarima i obrišite maramicom.

4. Očistite ostatke razbijenog stakla

Razbili ste čašu? Velike delove lako ćete pokupiti rukama, ali šta sa onim komadićima koje je teško videti golim okom? Presecite krompir na pola i pritisnite na mesta gde se staklo može nalaziti, a ono će se samo utisnuti u krompir.

5. Manje fleke

Krompir ne može da upije 2 dl vina koje ste prosuli na tepih, ali ako njime tapkate po mestu gde je vino proliveno, ili koristite vodu od kuvanog krompira, to vam može pomoći s malim flekama koje će u potpunosti ukloniti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...