NESTVARNO LEP I EGZOTIČAN

Cvet neobične lepote: Verovanje kaže da donosi bogatstvo, upija negativnu energiju i štiti dom od zlih duhova!(FOTO)

Anturijum je poznat i kao flamingov cvet jer svojim izgledom podseća na ovu pticu, a zovu ga i plamenac zbog česte vatrene boje cveta.

Enterijer
Cvet neobične lepote: Verovanje kaže da donosi bogatstvo, upija negativnu energiju i štiti dom od zlih duhova!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Ova veoma dekorativna i tipična tropska biljka poreklom je iz toplih krajeva Srednje Amerike.

Anturijum je jedan od najpopularnijih tropskih cvetova i može dugo da izdrži u vazi – oko šest nedelja, ili čak i više, u zavisnosti od godišnjeg doba i sorte.

Domorici sa Havaja su smatrali da je anturijum magična biljka koja štiti od zlih duhova. Dok prema drevnoj kineskoj filozofiji spada u značajno feng šui cveće. Naime, ovo učenje ističe da anturijum otklanja negativne misli i usmerava ih na pravi tok.

Odnosno, pozitivno utiče na psihu i vraća dobro raspoloženje.

Zbog sposobnosti da sakuplja negativnu energiju, anturijum razvija ljubav i čuva dobre odnose u porodici, a naročito je preporučljiv za parove čiji je brak upao u monotoniju, jer im može pomoći da osveže osećanja i učine vezu ponovo uzbudljivom.

Anturijum privlači bogatstvo, ali postoji uslov. Da bi delovao u domu moraju živeti dobri, pošteni i pristojni ljudi, u suprotnom, ne samo da neće doneti novac, već će se i sama biljka osušiti i propasti.

Privlačni voštani cvetovi srcolikog oblika u jarkoj crvenoj boji unose dašak egzotike u svaki prostor, te ne čudi što je ova zimzelena biljka mnogima omiljeni dekorativni detalj. Anturijum spada u stalno cvetajuće biljke, pa može da cveta mesecima.

Cvetovi se sastoje od mesnate cevaste cvasti, spiralnog oblika bele, zelene, žute ili pink boje i velikih mesnatih brakteja. Brakteje su obojeni listovi koji mogu da budu vatrenocrvene, ružičaste, narandžaste, zelene ili bele boje, okruglastog ili srcastog oblika.

Ponekad su veoma teški, pa njihove stabljike moraju da se podupru da bi lepše izgledali. Može da dostigne visinu i do 75 cm sa tamnozelenim,tvrdim, kožastim i sjajnim listovima koji su veliki oko 30 cm.

Ovoj biljci je potrebno dosta sunčeve svetlosti, mada ne direktne. Takođe, traži i dosta vlage, tj. redovno zalivanje – svakog trećeg dana tokom leta, a zimi je dovoljno jednom nedeljno. Veoma je bitno i periodično orošavanje listova prokuvanom ili odstajalom vodom. Tom prilikom pazite da ne pokvasite cvetove.

Anturijum je otrovan!

Iako anturijum krase divni cvetovi koji mogu da ulepšavaju prostor mesecima, ova biljka je otrovna. Ukoliko se slučajno unese u organizam može da dovede do opekotina unutar probavnog sistema, bolnih otoka sluznice, pa i do gušenja.

Većina simptoma nakon trovanja nestaje posle izvesnog vremena, ali je, ipak, preporučljivo da je držite van domašaja dece i kućnh ljubimaca.

(Stil.kurir.rs/Objektiv.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs