NESTVARNO LEP I EGZOTIČAN

Cvet neobične lepote: Verovanje kaže da donosi bogatstvo, upija negativnu energiju i štiti dom od zlih duhova!(FOTO)

Anturijum je poznat i kao flamingov cvet jer svojim izgledom podseća na ovu pticu, a zovu ga i plamenac zbog česte vatrene boje cveta.

Enterijer
Foto: Shutterstock

Ova veoma dekorativna i tipična tropska biljka poreklom je iz toplih krajeva Srednje Amerike.

 

Anturijum je jedan od najpopularnijih tropskih cvetova i može dugo da izdrži u vazi – oko šest nedelja, ili čak i više, u zavisnosti od godišnjeg doba i sorte.

 

Domorici sa Havaja su smatrali da je anturijum magična biljka koja štiti od zlih duhova. Dok prema drevnoj kineskoj filozofiji spada u značajno feng šui cveće. Naime, ovo učenje ističe da anturijum otklanja negativne misli i usmerava ih na pravi tok.

 

Odnosno, pozitivno utiče na psihu i vraća dobro raspoloženje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amiga das Plantinhas (@amiga_das_plantinhas_) on

Zbog sposobnosti da sakuplja negativnu energiju, anturijum razvija ljubav i čuva dobre odnose u porodici, a naročito je preporučljiv za parove čiji je brak upao u monotoniju, jer im može pomoći da osveže osećanja i učine vezu ponovo uzbudljivom.

 

Anturijum privlači bogatstvo, ali postoji uslov. Da bi delovao u domu moraju živeti dobri, pošteni i pristojni ljudi, u suprotnom, ne samo da neće doneti novac, već će se i sama biljka osušiti i propasti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Орхидеи лучших сортов. Москва (@orchid_rus) on

Privlačni voštani cvetovi srcolikog oblika u jarkoj crvenoj boji unose dašak egzotike u svaki prostor, te ne čudi što je ova zimzelena biljka mnogima omiljeni dekorativni detalj. Anturijum spada u stalno cvetajuće biljke, pa može da cveta mesecima.

 

Cvetovi se sastoje od mesnate cevaste cvasti, spiralnog oblika bele, zelene, žute ili pink boje i velikih mesnatih brakteja. Brakteje su obojeni listovi koji mogu da budu vatrenocrvene, ružičaste, narandžaste, zelene ili bele boje, okruglastog ili srcastog oblika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌿🐕🌱 (@agnieszka.cygan) on

Ponekad su veoma teški, pa njihove stabljike moraju da se podupru da bi lepše izgledali. Može da dostigne visinu i do 75 cm sa tamnozelenim,tvrdim, kožastim i sjajnim listovima koji su veliki oko 30 cm.

 

Ovoj biljci je potrebno dosta sunčeve svetlosti, mada ne direktne. Takođe, traži i dosta vlage, tj. redovno zalivanje – svakog trećeg dana tokom leta, a zimi je dovoljno jednom nedeljno. Veoma je bitno i periodično orošavanje listova prokuvanom ili odstajalom vodom. Tom prilikom pazite da ne pokvasite cvetove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lola Flora (@lolaflora.roslinna) on

Anturijum je otrovan!

 

Iako anturijum krase divni cvetovi koji mogu da ulepšavaju prostor mesecima, ova biljka je otrovna. Ukoliko se slučajno unese u organizam može da dovede do opekotina unutar probavnog sistema, bolnih otoka sluznice, pa i do gušenja.

 

Većina simptoma nakon trovanja nestaje posle izvesnog vremena, ali je, ipak, preporučljivo da je držite van domašaja dece i kućnh ljubimaca.

 

(Stil.kurir.rs/Objektiv.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...