REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Ovi predmeti mogu da budu kancerogeni, upozoravaju stručnjaci: Sigurno barem jedan imate u svojoj kući!

Oprezno sa ovim predmetima, mogu biti opasi po zdravlje

Enterijer
15:31h Autor:
Ovi predmeti mogu da budu kancerogeni, upozoravaju stručnjaci: Sigurno barem jedan imate u svojoj kući!
Foto: Shutterstock

Neke stvari koristimo često, a da nismo ni najmanje svesni koliko su štetni za zdravlje i kakve zdravstvene tegobe mogu da izazovu. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko najopasnijih.

Na ove predmete obratite pažnju:

1. Mirišljave sveće

Prema istraživanju koje je sprovela američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, čak 40% sveća na tržištu ima štetne žice u fitiljima. Problem se uglavnom odnosi na mirisne sveće, u kojima olovo sprečava da vosak omekša esencijalna ulja.

Olovo koje se oslobađa tokom sagorevanja toksično je za decu, može biti kancerogeno i izazvati hormonske poremećaje. Ako volite ugodnu svetlost u svom domu, bolje je da se prebacite na organske sojine sveće lokalnih proizvođača.

2. Zavese za tuširanje

Pogledajte bliže one koje, kada se izvade iz ambalaže, imaju specifičan miris. Pod uticajem pare i toplote, emituju štetna hemijska jedinjenja koja mogu oštetiti disajne puteve, jetru i nervni sistem, a takođe su kancerogena.

Stvar je pogoršana činjenicom da se tokom vrućeg tuširanja ili kupke pore kože još intenzivnije otvaraju i upijaju štetne materije.

3. Garderoba

Da se prilikom transporta ne bi oštetila ili primila neke neprijatne mirise, garderoba se pre nego što stigne u butike prska određenim hemikalijama koje mogu da umaju ozbiljne poslednice po zdravlje. Zato je savet, da se nova garderoba dobro i što pre opere posle unošenja u kuću.

4. Plastične posude

Plastična ambalaža sadrži bisfenol A (BPA), opasan po zdravlje, koji narušava hormonalnu ravnotežu i može doprineti razvoju kanceroznih promena.

Jedinjenja se naročito nalaze u tvrdim plastičnim proizvodima, a može se otpustiti i prilikom pranja plastičnih predmeta u mašini za sudove ili grejanja hrane u mikrotalasnoj. Ne preporučuje se korišćenje plastične amalaže više od jednom.

5. Teflonske posude

Perfluorooktanska kiselina (PFOA) koja se koristi za proizvodnju teflona je izuzetno toksična za naše telo i može da izazove razne bolesti.

6. Aluminijumska folija

Kancerogena postaje ukoliko se koristi dugo ili ako hrana ostane zamotana nekoliko dana u nju ili se zagreva. U drugim sličajevima je bezbedna za korišćnje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs