Tuga

Ispovest žrtve dečijeg braka u Srbiji: Mama me prodala sa 11 godina! Muž me tukao, silovao, terao da radim kao prostitutka!

Ispovest devojčice iz Srbije koja je bila žrtva zločina koji se krije iza takozvanih dečijih brakova.

Porodica
Autor:
Ispovest žrtve dečijeg braka u Srbiji: Mama me prodala sa 11 godina! Muž me tukao, silovao, terao da radim kao prostitutka!
Foto: Shutterstok

Bolna ispovest jedne od štićenice NVO "Atina" otkrila je sa kakvim se sve užasima i strahotama suočavaju devojčice u Srbiji koje su žrtve zločina koji se kriju iza takozvanih dečijih brakova. Većina devojčica koje zadesi ovako strašna sudbina ne doživi detinjstvo u pravom smislu.

"Naterana sam da radim na ulici kao prostitutka, iako nisam imala predstavu šta treba da radim. Radila sam sedam dana u nedelji, svake noći po 10 sati, a sav novac sam davala mužu. Nisam išla kod lekara, nisam imala novac da kupim zaštitu. O begu sam samo maštala jer me je muž i preventivno tukao kako bih ga se plašila".

Ova devojka je prodata kada je imala samo 11 godina. Majka ju je lično prodala i digla ruke od nje.

"Kada sam i uspela da pobegnem, potražila sam zaštitu kod majke i brata. Oni su samo obavestili tog čoveka i ja sam ponovo vraćena na ulicu. Više puta su me preprodali i godinama sam radila kao prostitutka. Uspela sam da pobegnem kada su me poslali u kupovinu. Nakon dva dana, obratila sam se policiji", dodaje ova žena.

Ispovest žene iz harema: Bila sam mlada i naivna, a ples sa njim je bio fatalan! Volela sam ga a on mi je naneo bol!

foto: Ilustracija: Shutterstock

Ona je samo jedna od štićenica NVO „Atina“, koja je pronašla svetlo na kraju tunela. Tokom boravka u privremenoj kući te organizacije, ova devojka naučila je da čita i piše. Trenutno je srećno udata, ali i dalje se bori sa zdravstvenim problemima - imala je nekoliko operacija zbog ginekoloških tegoba koje su prerasle i u hronična oboljenja.

Fizičko i psihičko zdravlje im je urušeno do krajnjih granica, a ekonomski potpuno zavise od čoveka za koga su se udale.

Prema podacima Unicefa, rani, ugovoreni brakovi u Srbiji u stalnom su porastu, pa je tako 2005. godine 46 odsto devojčica pre 18 godine bilo u braku, 2010. godine 54 odsto, dok se 2014. blizu 60 odsto devojčica udalo pre 18 godine. Ono što je posebno alarmantno, jeste da su uglavnom devojčice prodate i da nije samo reč od prisilnoj udaji.

"U 2016. godini najviše ih je bilo u Čačku i Mladenovcu (po šest zaključenih brakova, a u ovim dvema opštinama je nevesta bila maloletna, a mladoženja punoletan), a u ostalim opštinama su u pitanju pojedinačni slučajevi. U 2016. godini u opštinama Babušnica, Bela Palanka i Bela Crkva zaključen je po jedan brak gde su oba supružnika bili maloletni", rekli su u RZS.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs