Drugi pogled

Holanđanka koja živi u Srbiji: Moje dete od 6 godina riba i čisti, svekar kaže da to nije normalno!

U mom detinjstvo kad bi se kupila gardaroba mogla sam da odaberem ne markirane stvari, iskrena je Nataša
Porodica
21:32h Autor:
Holanđanka koja živi u Srbiji: Moje dete od 6 godina riba i čisti, svekar kaže da to nije normalno!
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

"Sve mi je nešto nejasno. Počelo još ranije kad sam došla i svi imaju najbolji telefoni. Nose markiranu gardarobu, puše skupe cigare. Kafići po ceo dan puni. Ide se kod frizer i manikir jednom mesečno. Ide se na depilaciju. Kad treba da se kreči zove se moler. Kad se studira ne može da se radi. Roditelji plaćaju svadbe, presele se u šupe da bi oslobodili deci kuću ili stan. Dignu krediti da bi kupili deci auto..." ovako je Nataša Futselaar - Stevanović, mlada srpska snajka koja živi u Nišu, duhovito, ali i precizno opisala svoju novu domovinu.

Polu-Holanđanka, polu-Srpkinja, bila je iznenađena koliko se to razlikuje u odnosu na bogatu Holandiju.

"U mom detinjstvo kad bi se kupila gardaroba mogla sam da odaberem ne markirane stvari. Ako bih želela nešto markirano morala sam da dodam svoje pare koju sam zarađivala pored škole. Po ceo dan čistim boraniju u piljari za mnogo male pare da bih kupila te levis 501 posle nekoliko meseci rada... Drugarice- sve duge kose bez frizure, jednom u godinu vidimo frizer," primećuje Nataša.

Međutim, ona je presrećna, jer joj ovakva društvena klima u Srbiji sasvim odgovara.

Mama iz Srbije oplela po norveškim vrtićima: Hrana im je očajna, ne rade ništa sa decom!

Foto: Shutterstock/ Ilustracija
Foto: Shutterstock/ Ilustracija

"Meni sada sve ovo ide u prilog. Titraju me, titraju me svekar i svekrva. Voze me svuda, kad pada sneg moj svekar istrči da mi kupi hleb. Da se ne bih mučila. Čak kad sam bila trudna svako jutro sam nalazila vruć burek ispred vrata. Svaki dan me pitaju da li treba nešto," kaže Nataša u svom blogu, gde otkriva da je znala da se sa tazbinom i posvađa.

"Subotu ujutru ja čistim kuću i moj stariji sin, još tada imao 6 godina, ima zadatak da čisti stepenište. Kofu u ruke. Dođe moj svekar i kaže: "To nije normalno." Još dete pa i dečko to da radi. Nije stvar u ljubav. Nemam osećaj da moji roditelji me manje vole nego što ovde ljudi vole svoju decu. Ovde bi deca mogli da beru voće i povrće celo leto. Nema ko da bere. Možda je to zato što vam bog sve dao. Lepu zemlju sa dobrom klimom. Kruške padaju na sve strane bez da ih neko titra. Šljiva tona," primećuje Nataša.

Izvor: Blic, autor: Dunja Tulimirović

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs