Poklon

Stil vam daruje Božićnu pšenicu: Unesite radost na Badnji dan! (FOTO)

Mlada pšenica simbolizuje plodnu godinu i jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika
Porodica 04.01.2017. - 14:25h Autor: Stil
Foto: Stil

Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja.

 

Božićno praznovanje počinje na Badnji dan, 6. januara. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče badnjak. Rano ujutro, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, koje se uveče, uoči Božića, zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.

 

Kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu, pozdravljajući domaćicu i žensku decu rečima: Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!

 

Kada domaćin pročita molitvu i ukućani čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče, seda se za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.

 

Kao obavezan ukras na božićnoj trpezi za Badnje veče nalazi se Božićna pšenica. Mlada pšenica simbolizuje plodnu godinu i jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika.

 

Stoga smo rešili da ovog Božića obradujemo naše verne čitaoce osveštanom Božićnom pšenicom. Pšenica je osveštana u manastiru Ilinje u mestu Očage kod Bogatića. Potrebno je samo da lajkujete objavu na našoj Fejsbuk stranici i da nam u INBOX ostavite poruku sa svojim imenom i prezimenom.

 

Božićna pšenica će vas čekati na portirnici naše redakcije u Beogradu, Vlajkovićeva br. 8.

 

Srećan Božić, dragi naši!

 

Napomena: Preuzimanje je isključivo na našoj portirnici, bez mogućnosti slanja poštom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...