Poklon

Stil vam daruje Božićnu pšenicu: Unesite radost na Badnji dan! (FOTO)

Mlada pšenica simbolizuje plodnu godinu i jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika
Porodica
16:12h Autor:
Stil vam daruje Božićnu pšenicu: Unesite radost na Badnji dan! (FOTO)
Foto: Stil

Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja.

Božićno praznovanje počinje na Badnji dan, 6. januara. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče badnjak. Rano ujutro, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, koje se uveče, uoči Božića, zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.

Kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu, pozdravljajući domaćicu i žensku decu rečima: Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!

Kada domaćin pročita molitvu i ukućani čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče, seda se za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.

Kao obavezan ukras na božićnoj trpezi za Badnje veče nalazi se Božićna pšenica. Mlada pšenica simbolizuje plodnu godinu i jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Stoga smo rešili da ovog Božića obradujemo naše verne čitaoce osveštanom Božićnom pšenicom. Pšenica je osveštana u manastiru Ilinje u mestu Očage kod Bogatića. Potrebno je samo da lajkujete objavu na našoj Fejsbuk stranici i da nam u INBOX ostavite poruku sa svojim imenom i prezimenom.

Božićna pšenica će vas čekati na portirnici naše redakcije u Beogradu, Vlajkovićeva br. 8.

Srećan Božić, dragi naši!

Napomena: Preuzimanje je isključivo na našoj portirnici, bez mogućnosti slanja poštom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs