Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja.
Božićno praznovanje počinje na Badnji dan, 6. januara. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče badnjak. Rano ujutro, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, koje se uveče, uoči Božića, zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.
Kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu, pozdravljajući domaćicu i žensku decu rečima: Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!
Kada domaćin pročita molitvu i ukućani čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče, seda se za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.
Kao obavezan ukras na božićnoj trpezi za Badnje veče nalazi se Božićna pšenica. Mlada pšenica simbolizuje plodnu godinu i jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Stoga smo rešili da ovog Božića obradujemo naše verne čitaoce osveštanom Božićnom pšenicom. Pšenica je osveštana u manastiru Ilinje u mestu Očage kod Bogatića. Potrebno je samo da lajkujete objavu na našoj Fejsbuk stranici i da nam u INBOX ostavite poruku sa svojim imenom i prezimenom.
Božićna pšenica će vas čekati na portirnici naše redakcije u Beogradu, Vlajkovićeva br. 8.
Srećan Božić, dragi naši!
Napomena: Preuzimanje je isključivo na našoj portirnici, bez mogućnosti slanja poštom.