Običaji

Kako dočekati položajnika na Božić: Dozvolite srcu da se obraduje!

Domaćin dočekuje položajnika na vratima i posipa ga žitom, ovaj mu uzvraća govoreći: “Dobro jutro i srećan vam Božić!”
Porodica 06.01.2016. - 18:05h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Došao nam je i najradosniji praznik. One koje je maler pratio tokom protekle godine, iskreno se raduju Božiću i smatraju ga kao novi početak svog života.

 

Prvog dana Božića nikome se ne odlazi u posetu. U kuću treba da uđe samo položajnik (polaznik, radovan) koji simbolično dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje.

 

Zato su se za ovakvo “poslanstvo” birale osobe za koje se smatra da im sve ide od ruke, a u nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri deci jer su ona sama po sebi sreća.

 

Zašto sečemo badnjak, unosimo slamu i mesimo česnicu: Simbolika Božićnih običaja!

 

Foto: Fonet
Foto: Fonet

U nekim krajevima položajnik domaćinu na poklon donosi jabuku u koja je okićena novcem, što simbolizuje da donosi zdravlje i blagostanje svojim dolaskom.

 

Domaćin dočekuje položajnika na vratima i posipa ga žitom, ovaj mu uzvraća govoreći: “Dobro jutro i srećan vam Božić!” Uobičajeni odgovor je: “Sve ti srećno i čestito bilo!”, a zatim položajnik “pozdravlja” badnjak džarajući ga grančicom. Varnice “prskaju” po kući, što položajnik prati obrednim rečima: “Koliko ovih varnica, totoliko u domu muških glava, toliko sreće, zdravlja i napretka…”. Potom se prvi omrsi i time se prekida veliki post.

 

Božićna poslanica patrijarha Irineja: Čuvajmo sebe i svoj narod od bogohuljenja i grehova!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...