Ukoliko razvod mora da se desi, Vladeta Jerotić je smatrao da je ovo najbolje vreme: U suprotnom će dete najviše patiti

Vladeta Jerotić je smatrao da postoji određeno vreme kada roditelji treba da se razvedu, ukoliko je to neminovno.

Porodica
Ukoliko razvod mora da se desi, Vladeta Jerotić je smatrao da je ovo najbolje vreme: U suprotnom će dete najviše patiti
Foto: Printskrin@Agape - Aleksandar Gajšek/YouTube

Vladeta Jerotić, ugledni profesor, pisac i predavač, ostavio je neizbrisiv trag u srpskom društvu kroz svoje proučavanje dijaloga između nauke i religije. Njegove reči i učenja o odnosima unutar porodice, braku i psihološkom zdravlju ostale su aktuelne i danas, osvetljavajući mnoge izazove sa kojima se parovi suočavaju.

Jedna od najvažnijih tema kojima se Jerotić bavio bila je uloga roditelja u psihološkom razvoju deteta, posebno u ranim godinama života. On je naglašavao koliko je važno da oba roditelja, podjednako žele dete i da zajedno učestvuju u njegovom vaspitanju.

svađa
foto: Shutterstock

"Ima hrabrih žena koje rađaju decu, iako muškarci neće brak," govorio je Jerotić, ukazujući na promene u društvu gde su često žene te koje preuzimaju odgovornost za rađanje i vaspitavanje, čak i bez podrške partnera.

Jedan od njegovih najzapaženijih stavova odnosio se na razvod i to koliko emotivno može da utiče na dete.

Ako supružnici ne mogu da nađu zajednički jezik ni na koji način, razvod braka postaje neminovan, a Vladeta Jerotić je smatrao: "Ako je razvod braka neminovnost, najbolje je da se ona dogodi kada dete ima najviše tri godine i da roditelji ubrzo potom stupe u nove bračne zajednice", rekao je Vladeta svojevremeno.

Na ovaj način, deci bi bilo lakše da se prilagode i da izgrade stabilne odnose sa oba roditelja.

Vladeta Jerotić
foto: APrintscreen Youtube / Agape - Aleksandar Gajšek

Najvažniji period u detetovom životu, prema Jerotiću, je prvih nekoliko godina, posebno do treće godine.

"Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao sunđer je. Koliko bi samo trebalo da se otac i majka tada vole najviše! I da tako bude pet, pa posle neka bude malo i prepirki, ali prvih tri do pet godina, i zbog deteta i zbog sebe, da dete vidi, upije ljubav oca i majke. Sve što tada doživi ostaće u detetovoj podsvesti ceo život, pa će tražiti u svome braku da ponove ono što su doživeli prvih tri do pet godina, i dobro i loše" smatrao je Vladeta Jerotić.

Jerotićeve reči danas su važnije nego ikad, jer živimo u vremenu kada su porodični odnosi sve složeniji, a deca često bivaju uhvaćena u vrtlogu sukoba i nesigurnosti.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs