Nijedno dete nije odraslo u istoj kući s istim roditeljima: Dr Mate objasnio zašto su deca od istih roditelja različita

Ko je do sad barem jednom slušao dr Gabora Matea zna da se on najviše bavi roditeljstvom i pristupom roditelja prema deci koji je veoma važan i može ostaviti trajne posledice na dete

Porodica
Nijedno dete nije odraslo u istoj kući s istim roditeljima: Dr Mate objasnio zašto su deca od istih roditelja različita
Foto: Profimedia

Veliki stručnjak i lekar Gabor Mate osvrnuo se na jednan veoma bitan aspekt roditeljstva koji mnoge ljude zanima i intrigira, a objašnjenje je ustvari vrlo jednostavno.

Dr Gabor Mate život je posvetio proučavanju trauma, stresta, metoda vaspitanja, kao uticaja prevencije na pravilan razvoj ličnosti. Centar njegovog interesovanja je, ipak roditeljstvo, te je na tu temu napisao i dela koja su postlala bestseleri.

Jedna od tema koju je obrađivao jeste "kako je moguće da deca od istih roditelja budu potpuno različita", a odgovor je vrlo logičan.

Kada ga je novinar pitao kako to da su on i njegova sestra rasli u istoj porodici i odgajali su ih isti roditelji, a potpuno su drugačiji, Dr Mate kaže:

"Kao prvo, niste odrasli u istoj kući sa istim roditeljima", a zatim i objasnio šta pod time misli.

"Roditelj kojeg dete doživljava je onaj roditelj kakav se dokazuje prema tom konkretnom detetu. Tvoji roditelji nisu isto postupali prema ženskom i muškom detetu. Čak i da su se trudili nisu mogli, jer su kulturno programirani da to ne rade."

"Drugo, bili su različitih godina, došli ste u različitim fazama njihovog roditeljstva, odnosa jedno s drugim ili odnosa prema sebi samima. Niste imali iste roditelje. Niste odrasli u istoj kući."

Porodica
foto: Shutterstock

"I treće, mogli ste imati različite senzibilitete. Jedan od vas bi možda povremeno bio više ili manje osetljiv od drugog. To znači da, čak i da su roditelji mogli biti isti, što nisu mogli, ali čak i da su mogli biti isti za oboje, vi biste ih doživeli drugačije."

I doktor je, naravno u pravu. Ne samo da su deca jedinstvene ličnosti koje se stalno menjaju, već su i roditelji. Dinamika i okolnosti porodičnog života se stalno menjaju, čak i u najstabilnijim porodicama.

A njegove mudre reči koje treba prihvatiti bilo da ste roditelj više od jednog deteta ili i sami imate braću i sestre.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs