9 STVARI KOJE MORATE DA ZNATE AKO JOŠ UVEK ŽIVITE SA RODITELJIMA: Da bi bilo lakše i njima i vama, uradite OVO

Ljubav i poštovanje su dva pomoćnika ako kao odrasli ljudi delite stan sa mamom i tatom. Privremeno ili zauvek, neka mala pravila ipak postoje.

Porodica
Autor:
9 STVARI KOJE MORATE DA ZNATE AKO JOŠ UVEK ŽIVITE SA RODITELJIMA: Da bi bilo lakše i njima i vama, uradite OVO
Foto: Shutterstock

Završili ste srednju školu ili fakultet, svoj ste čovek i trebalo bi da počnete svoj život. Međutim, ne možete da nađete posao, ili ste pronašli neki gde su vam primanja mala. Za onoliko para koliko radite možete da iznajmite loš stan, a često ni to. U svakom slučaju jedina opcija koja vam preostaje jeste život u roditeljskoj kući, sa roditeljima. Da ne bude zablude, mnogi ovakav život i vole. Imaju sve što im treba, hranu dobijaju na gotovo, mama i tata pomažu u svemu i lagodno je. Ali, samo do izvesnog trenutka kada vaša generacija stekne sopstveni krov nad glavom i zasniva porodicu živeći samostalno. Vremenom će se o vama govoriti kao o matorim momcima i devojkama koji u sve zrelijim godinama žive sa roditeljima.

Ako nemate izbora, ako dođete u situaciju da sami ne uspevate da se osamostalite, nemate od čega da živite a ni da se bogato udate i oženite, prihvatite ovo rešenje. Evo nekoliko sugestija kako da zajednički život bude lakši, lepši i vama i njima.

Živeti sa roditeljima
foto: Shutterstock

Koliko će trajati

Nije svejedno imate li 25, 40 ili 50 godina živeći u zajednici. Dok ste mladi i roditelji su mlađi. Još postoji stara bliskost iz perioda kad ste bili dete i školarac. Sve je jednostavnije ako živite u dovoljno velikom stanu i imate svoju sobu. Još ćete jesti zajedno, družiti se, gledati TV, popiti popodnevnu kafu. Jaz između generacija postoji, ali vreme koje ste sa njima provodili kao deca nije predaleko. Tek stvarate svoj stil života. Budućnost je pred vama i ovaj period zajedništva smatrajte privremenim.

Ali ako godine prolaze a vi i dalje boravite u roditeljskom domu, svi starite. Stičete nove potrebe i navike koje se možda ne podudaraju. Dobro razmislite možete li da podnesete pomisao da ćete o roditeljima morati da brinete u njihovoj starosti. Razmislite i tražite rešenje unapred.

Postavite granice

Najbolje je mami i tati odmah staviti do znanja da više niste dete i da se prema vama ponašaju kao prema odraslima. Ne činite to kad ste nervozni pa im onako drsko saspete u lice. Taktično, s ljubavlju, upozorite ih da vas ne pitaju gde idete, s kim, kad se vraćate i šta ste radili. Ponešto im možete reći od svoje volje. Za uzvrat, pokažite interesovanje kako su oni proveli dan, popričajte. Imate pravo na svoje male tajne.

Živeti sa roditeljima
foto: Shutterstock

Ne menjajte jedni drugima navike

Oni ležu rano i ustaju rano, kod vas je slučaj obrnut. Koliko god da su veseli i čili, godine čine svoje i navike kreću da dominiraju. Prihvatite tačku života do koje su stigli, ali budite kategorični da vama prija da nakon druženja do kasnih sati duže odspavate. Nema tu zašto i kako. Uzdržite se da ne budete bučni, previše pijani, pa ako i popijete koju više setite se da niste sami i ne remetite im san.

Pomozite kad treba

Niste gost u roditeljskom domu pa da očekujete sve na tacni. Mala pomoć čini čuda, zato usisivačem počisitite celu kuću, ne samo svoju sobu. Ponudite se da oribate kupatilo, operete sudove ako zateknete punu sudoperu, obrišite prašinu. Idite umesto roditelja da kupite namirnice, povremeno pomozite majci oko večere, prostrite veš... Ovi gestovi šire dobre vibracije u kući.

Vaša soba je vaše carstvo

Tih vaših nekoliko kvadrata u zajedničkom stanu treba da budu sklonište od svega. Upozorite roditelje da ne mogu kao kad ste bili dete da uđu bez kucanja kad im se prohte. Hoćete prosto da se isključite, slušate muziku, gledate u tačku, ćutite. I to treba poštovati. Vratite istom merom i ne upadajte u njihovu sobu. Dnevni boravak, trpezarija ili kuninja su mesta za druženje.

Živeti sa roditeljima
foto: Shutterstock

Makar zajednički ručak

Poželećete da na poslužavniku odnesete hranu u svoju sobu i tamo uživate uz film. Uradite to bez griže savesti, uvek je sladak taj samački trenutak. Ipak, kad živite u zajednici divno je da barem jednom sedmično, obično nedeljom, cela porodica sedne za sto i ruča zajedno. Kad god možete priuštite to i roditeljima i sebi. Podsetiće vas na detinjstvo. I kad se jednom osamostalite nedeljni ručkovi za mnoge su najdragocenije uspomene.

Pokažite samostalnost

Nije više potrebno da majka brine o vašoj odeći i vešu. Ovde koristite metode cimera, a ne roditelja i dece. Sami stavljajte rublje u mašinu i pokušajte da opeglate sebe, pogotovo ako ste žensko. Majke će uvek pokušavati da pomognu, ali budite sigurni da će i njima laknuti manje obaveza.

Živeti sa roditeljima
foto: Shutterstock

Dečko i devojka - po dogovoru

Nije potrebno da budete bahati i samo banete u kuću sa svojim momcima i devojkama žureći u svoju sobu. Ne zaboravite - niste sami! Napomenite svojima da ste u vezi i napravite dogovor. Roditelji su danas ipak liberalni i ljubavni boravak u njihovoj kući nije bauk. Kad znaju šta se dešava, skloniće se i pustiti vas da odživite svoje.

Samoća kao poklon

Roditelji vas vole najviše na svetu, mnogi bi želeli da zauvek živite u njihovom domu, ali nekad i njima treba da nekoliko dana budu sami. Teško je roditeljstvo. S vremena na vreme otputujte negde, idite za vikend kod prijatelja, ostavite im taj dah samoće koji krepi. Biće vam zahvalni a neće se osećati krivima. I zapamtite ovo: što više volite i poštujete oca i majku, bićete tolerantniji i pažljiviji.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs