Saznajte

4 stvari koje dete nasleđuje od majke: Bez obzira na sve, u ovome ste 100% vaša mama!

Pre ili kasnije, na nju ćete ličiti više nego na bilo koga

Porodica
Autor:
Foto: Shutterstock

Znamo da mama direktno utiču na mnoge stvari - od naše inteligencije do ponašanja u romaničnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasljeđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame. Stoga bez obzira liči li vaše dete na vas ili supruga, nauka kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari nasledite od mame:

 

1. Inteligencija

 

Dete će verovatno naslediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Univerziteta u Glasgovu u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći uticaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

 

2. Obrasci i navike spavanja

 

Ako dete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" prošle godine upućuju da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da deca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

 

3. Brzina starenja

 

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu decu. Možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utiču na to. Naučnici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame, a može delomično kontrolirati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima te su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.

 

4. Prolazak kroz menopauzu

 

Iako ni to nije bitno vašoj maloj deci, važno je za vas, a biće važno i vašim kćerkama kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasledna od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice.

 

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života također može igrati veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.
 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...