Porodični odnosi

Zašto je zaova tri puta gora od svekrve: Iz borbe sa njom teško se izlazi kao pobednik!

Ako je sestra uvek bila uključena u bratovljev život, slobodno izražavala svoje mišljenje o njegovim odlukama, možda ih čak i donosila, njegovu ženidbu će videti kao gubitak autoriteta

Porodica
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada se žene udaju, često razmišljaju da li će se i kako slagati sa svekrvom. To možda i ne treba da čudi s obzirom na gomilu predrasuda, ali i dokaza o lošem odnosu snaje i svekrve, ali jedna veoma važna figura iz muškarca retko kojoj mladi padne na pamet - muževljeva sestra.

 

Evo zašto je nekad teže slagati se sa zaovom nego sa svekrvom!

 

Jedno čileansko istraživanje u kojem je učestvovalo 600 ljudi, pokazalo je da se čak 56 odsto žena najlošije slaže sa muževljevom sestrom.

 

Naime, sestre često pokušavaju i nakon ženidbe brata da sačuvaju taj njihov "klan" nastao još u detinjstvu i autoritet koji imaju nad najbližim srodnikom.

 

"Kada odrastemo, braća i sestre postaju najjače figure u našim životima, zamenjujući roditelje na toj "funkciji". To je zato što realnost i današnjicu lakše delimo sa sličnom ili istom generacijom", kaže psiholog Paula Sajez.

 

Osim tog "klana", sestre imaju i druge motive za konflikte sa snajom, a najjači dolazi iz porodice i načina vaspitanja. Naime, ako je sestra uvek bila uključena u bratovljev život, slobodno izražavala svoje mišljenje o njegovim odlukama, možda ih čak i donosila, njegovu ženidbu će videti kao gubitak autoriteta i biće neprijateljski nastrojena prema snaji.

 

Priča jedne svekrve: Kako sam nadmudrila snaju!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Drugi razlog može da bude uobičajeno rivalstvo među braćom i sestrama, čak iako je ono nesvesno. Ako sestra nije baš u nekim odnosima sa bratom duže vreme, ni snaja neće biti baš poželjna i prihvaćena. 

 

Prirodna veza braće i sestara igra važnu ulogu

 

Mnoge studije ukazale su na činjenicu da bebe stvaraju veoma jake veze sa braćom i sestrama, slične onima koje stvaraju sa majkom. Ta veza može da objasni potrebu sestre da zaštiti svog brata od "tamo neke snaje", zbog čega će biti u stanju da joj nađe milion mana. Pozadina svega toga zapravo je strah da će se ta jaka veza sa bratom izgubiti zbog nove žene u njegovom životu.

 

Kakva su vaša iskustva? Da li se bolje slažete sa zaovom ili sa svekrvom?

 

Podelite sa nama u komentarima!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...