pogledajte

OVO SU NAJPOPULARNIJI MODELI SUNČANIH NAOČARA OVE SEZONE: Pogledajte koje bira Severina, a koje Sara Jo! (FOTO)

Naočare za sunce imaju više važnih uloga ‒ čuvaju oči od štetnih zraka, nekad i štetnih ljudi, ali su i neizostavan modni detalj. Moćan „final touch“ svakoj odevnoj kombinaciji. Za ovu sezonu najavljena je svojevrsna renesansa, te ćemo neke stare, dobro poznate modele videti u novom izdanju.

Moda
Autor:
OVO SU NAJPOPULARNIJI MODELI SUNČANIH NAOČARA OVE SEZONE: Pogledajte koje bira Severina, a koje Sara Jo! (FOTO)
Tamara Kalinić, Foto: Shutterstock

PILOTSKA KLASIKA

Ako ste mislili da su u modu uletele osamdesetih godina sa Tomom Kruzom i „Top Ganom“, moramo da vam srušimo iluziju. Pilotske naočare debi su imale ranih tridesetih i istog trena ušle su u klasik klub. S vremenom im se samo menjao stajling, ali suština je ostala ista, pre svega prepoznatljiv „timeless“ oblik okvira za stakla. Sada se vraćaju sa izraženijim uglovima, gotovo četvrtastim, i „zlatnim“ ramom, koji će malo omekšati mačo notu. Takve smo videli na Kristini Bekvalac i u izlozima kuća „Bottega Veneta“, „Givenchy“ i „Balenciaga“.

MAČJE OČI

Poslednjih godina nijedan trend-raport o naočarima za sunce ne može se zamisliti bez mačkastih okvira. Vodile su glavnu reč i na modnim pistama. Klasično, a moderno – to je kombinacija koja otvara sva vrata, posebno kod dama koje žele da istaknu neke delove lica kao, na primer, jagodične kosti. Obožavale su ih i holivudske dive poput Elizabet Tejlor i Merilin Monro, obožava ih i pop zvezda Emina Jahović. Šik modele videli smo kod „Celine“ i „Balenciage“, dok se „Saint Laurent“ drži stare dobre elegancije.

DEVEDESETE

Ako je suditi po onome što je predstavljeno u aktuelnim kolekcijama za proleće i leto, trend koji je dominirao devedesetih vratio se da ostane. Uzana stakla dobila su moderniji okvir, iz ovog veka, pa ćemo, osim originalnih ovalnih ramova, na ulicama sretati još neke geometrijske oblike. Minimalizam na delu. Prefinjene varijante nude „Celine“ i „Le Specs“, a nije zanemarljiv broj infleunserki ubeđenih da ćemo ih viđati i u jesenjim danima, kada ponovo uđemo u „puniju“ garderobu.

OVERSIZE

Sedamdesete se vraćaju na scenu u velikom stilu, ne samo sa šarenom odećom i „oversize“ frizurama već i sa „oversize“ naočarima u stilu Džeki Kenedi. Nekadašnja prva dama poslužila je kao inspiracija i Severini, koja ih još od prošle sezone nosi kao suptilnu dozu glamura uz „casual“ kombinacije. Isto misle i „Gucci“, „Fendi“, „Chloe“...

RETRO

I još jednom stara škola! Prvo će nas „Channel“ odvesti u pedesete, na ulice Pariza i Francusku rivijeru, potom sledi skok u šestu i sedmu deceniju sa oblicima koje potpisuju „Ray-Ban“ i „“Givenchy“, a nostalgiju će sasvim sigurno probuditi i „vorholovski“ modeli s početka osamdesetih. Kakvu god garderobu da izaberete uz njih, nećete pogrešiti – računaju se i džins, i večernje haljine, i blejzeri za broj ili dva širi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs