ŽENA KOJOJ JE MODA BILA DRUGO IME

DEVET MODNIH ZAPOVESTI IKONE STILA: Ako je haljina ružna, pamtićemo haljinu, ali ako je besprekorna, pamtićemo ženu!

Ko je bolje poznavao i razumeo modu od nje?!

Moda
14:46h Autor:
DEVET MODNIH ZAPOVESTI IKONE STILA: Ako je haljina ružna, pamtićemo haljinu, ali ako je besprekorna, pamtićemo ženu!
Foto: Profimedia

Odeća koju je ova genijalna žena ponudila damama početkom prošlog veka, predstavljala je pravu revoluciju: ukinula je neudobne korsete, lansirala pantalone, malu crnu haljinu, elegantni kostim i kapute od mekih tkanina, kreirala vanvremenski parfem Chanel No 5 i mnoštvo detalja, a sve to i dan danas važi za neprevaziđenu klasiku. Iz mnoštva kreatora koji nas poslednjih decenija zasipaju raznoraznim kreacijama i trendovima, Koko se izdvaja po čuvenoj rečenici "Moda prolazi, stil ostaje". Ona je insistirala na jedinstvenosti, unutrašnjoj lepoti i samosvesti žene, ali nije se zaustavila na mudrim rečima – Gabrijela Šanel je tako živela, piše Luftika.

Siromašna krojačica i kabaretska igračica uspela je, zahvaljujući upravo tim osobinama, i, naravno, talentu, da stvori moćan modni brend koji je danas, jednako kao i u vreme kada je bila živa, apsolutni gospodar trendova.

Evo njenih modnih zapovesti:

1. Manje je više

"Tajna prave elegancije krije se u jednostavnosti, treba se osloboditi svega što nije korisno i remeti sklad. U životu često pravimo greške smatrajući da viškom obezbeđujemo sreću a upravo je suprotno – stvari se tako samo komplikuju. Uvek se treba držati pravila ‘manje je više'", govorila je velika Koko.

"

2. Luksuzno – to znači udobno

"Odeća pre svega mora biti udobna, bez toga ni najluksuzniji komad neće biti luksuzan", isticala je legendarna kreatorka. I zaista – žene su se prateći trend koji je diktirala Šanel uvek osećale prijatno: nikad previsoke potpetice, bluze bez rukava, meki kaputići i kostimi, torbice sa dugim lancima (da bi ruke bile slobodne!)…

3. Parfem je važan koliko i garderoba

"Žena koja ne koristi parfem nema budućnost" – ova fraza Koko Šanel i danas je veoma popularna. Njen legendarni parfem Chanel No5, koji je kreirala 1922. godine, još uvek je na vrhu liste najtraženijih mirisa a njegovoj slavi doprinela je i čuvena rečenica Merlin Monro koja je na pitanje šta ima na sebi kad spava, kao iz topa odgovorila: "Samo Chanel No5".

Koko Šanel
foto: Profimedia

4. Istaknite prednosti, sakrijte nedostatke

"Izbor kroja i boja zaista čini čuda – ako je pogrešan, lepa žena neće biti atraktivna, i obrnuto, manje lepa dama može postati veoma privlačna."

5. Magija male crne haljine

"Ako je haljina ružna, pamtićemo haljinu, ali ukoliko je besprekorna, pamtićemo ženu", izjavila je svojevremeno Koko, kojoj žene mogu da zahvale na posebnom daru – maloj crnoj haljini, šik komadu koji je lansirala 1926. godine, dostupnom svima, i s odgovarajućim aksesoarom, pogodnom za svaku priliku. Do tada, crna se smatrala bojom žalosti, ali Šanel ju je učinila simbolom elegancije. Od tada se u tom smislu ništa nije promenilo: mala crna haljina i danas je modni imperativ i svaka žena koja drži do sebe trebalo bi da je ima u ormaru.

Koko Šanel
foto: Profimedia

6. Birajte kvalitetne komade

"Modni ‘krikovi’ koji se bacaju nakon isteka sezone najobičnije su rasipanje novca. Investirajte u klasične, kvalitetne stvari, kao što je, recimo, bela košulja koja nikada ne izlazi iz mode i, u skladu s trendom, dopunite je odgovarajućim detaljima", isticala je slavna kreatorka.

7. Bižuterija? Zašto da ne!

"Potpuno je svejedno da li je nakit ‘pravi’ ili ‘lažni’, štaviše, glupo je da žena hoda okolo s milionima oko vrata, jer poenta nije u tome da izgleda bogato već privlačno. Bižuterija ume da bude vrlo atraktivna, pritom se savršeno kombinuje sa skupljim komadima. Veoma je važno da se nakit dobro uklopi, što znači da uz masivnu ogrlicu idu diskretne minđuše i obrnuto. I još nešto: ko je rekao da se zlato i srebro ne mogu nositi zajedno! Naravno da mogu, pod uslovom da se upare tako da deluju prefinjeno a ne nabacano". Ovo je još jedan modni savet velike Koko, čiji je omiljeni nakit bila biserna ogrlica.

8. Menjajte frizuru

"Promena frizure najbolji način da se podigne samopouzdanje i osveži životni stil, pa čak i način razmišljanja. Radeći s hiljadama žena, iznova i iznova sam se uveravala da taj fenomen zaista postoji. Zato, ako nemate hrabrosti da promenite frizuru, menjajte bar boju", predlagala je Šanel.

9. Uvek izgledajte tip-top

"Ne razumem kako žena može da izađe iz kuće a da se pre toga nije bar malo doterala, makar iz pristojnosti. Osim toga, nikad se ne zna, možda će se baš tog dana sresti sa svojom sudbinom i bilo bi dobro da u tom trenutku izgleda što lepše. Uvek se u javnosti predstavljajte kao osoba kakva biste želeli da budete, neka svet bude vaša modna pista", izjavila je jednom prilikom slavna Koko.

(Stil.kurir.rs/Luftika.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs