Od imigranta do kreatora prestižnog stila

Guči rođen pre 133 godine: Počeo kao radnik u hotelima, gledajući luksuzni prtljag

Gučo Guči počeo je kao imigrant, najpre u Parizu a potom i Londonu, da bi po povratku u rodni grad postao jedan od najboljih kožara. Ručke za torbe od bambusa, prugasti kaiš i kožne mokasine koje je lansirao zauvek su ostavile pečat u dizajnu
Moda 25.03.2014. - 11:22h
Foto: AP

Čovek čijom zaslugom danas postoji poznata modna kuća Guči, Gučo Guči, rođen je pre 133 godine - 26. marta 1881. godine u Firenci.

 

Kao imigrant u Parizu, a zatim u Londonu, radio je u ekskluzivnim hotelima i tamo je dobio inspiraciju posmatranjem luksuznog prtljaga koji je viđao kod bogatih gostiju. Po povratku u rodni grad, osnovao je radnju 1920. godine za prodaju fine kožne galanterije klasičnog stila.

 

Guči je bio jedan od najboljih kožara, pa je u svojoj radnji prodavao i ručno rađena sedla i torbe za jahače. Prvi butik je otvorio u Rimu, a zaslužan je i za nekoliko brendova kao što su ručke za torbe od bambusa.

 

Pedesetih godina je lansirao dobro poznati prugasti kaiš, a zatim i kožne mokasine koje su do danas ostale gotovo nepromenjene. Tokom Drugog svetskog rata kompanija je izrađivala tašne od pamučnog platna, a ne od kože zbog nedostatka materijala. Međutim, njegovi proizvodi su se razlikovali od drugih po potpisu, odnosno dva slova G koja se preklapaju kao u ogledalu.

 

Ova modna kuća je proširena 1953. godine osnivanjem kancelarije u Njujorku, a nakon njegove smrti kompaniju su zajednički vodili njegovi sinovi i unuci što je ovu imperiju dovelo na ivicu bakrota. Međutim, 1989. godine, na čelo kompanije dolazi Daun Melo pod čijem rukom se ova kompanija ponovo uzdiže. On je 1994. godine, doveo poznatog dizajnera Toma Forda, koji ovoj modnoj imperiji vraća staru slavu.

 

Danas, kreacije kompanije Guči nose najpoznatije ličnosti sveta i jedna je od vodećih modnih kuća u svetu, a kako je izgledala poslednja revija na kojoj su nam u Milanu predstavili pastele za sledeću sezonu pogledajte OVDE.

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...