KULTNI AKSESOAR

10 činjenica koje niste znali o Hermes Birkin torbi: Najskuplja je prodata za neverovatnih 250.000 dolara!

Legendarna torba kuće ima izuzetno zanimljivu priču.

Moda
Autor:
10 činjenica koje niste znali o Hermes Birkin torbi: Najskuplja je prodata za neverovatnih 250.000 dolara!
Foto: Profimedia

Jedan je od najpoznatijih i najkarakterističnijih modnih dodataka, objavljuje se u mnogim verzijama različitih tekstura i boja, a do danas ostaje potpuno vanvremenski i garantovano daje elegantan dodir bilo kojoj odeći. Ime ovog modnog dodatka je povezano sa Džejn Birkin.

To je Hermes Birkin torba i evo 10 zanimljivih činjenica o njoj.

PRIČA O HERMES BIRKIN TORBI

Priča koju svi znaju o poreklu Birkin torbe je ona o čuvenom letu 1983. godine, gde je Džejn Birkin sedela pored izvršnog direktora Hermesa, Jean-Louisa Dumasa i žalila se na stvari koje su joj stalno ispadale iz torbe tokom putovanja. "Morate imati jednu sa džepovima, rekao joj je." "Onoga dana kada Hermes napravi džepnu torbu, ja ću je kupiti ", rekla je, a Dumas je odgovorio:" Ja sam Hermes i staviću džepove za vas!" Ostalo je istorija!

ORIGINALNI DIZAJN TORBE NAPRAVLJEN JE U AVIONU

Nakon tipičnog dijaloga, Birkin i Dumas počeli su da dizajniraju i skiciraju ideju na prvom papiru koji su pronašli pored njih – bila je to papirna kesa na zadnjem delu sedišta aviona.

JANE BIRKIN IMA PET TORBI BRENDA HERMES

Iako bi se moglo očekivati da će muza torbe Birkin imati bezbroj torbi (budući da je kuća s vremena na vreme lansirala brojne zanimljive varijacije), ona ima drugačiji pristup ovoj temi. Ona je imala samo nekoliko torbi, a nakon nošenja svaku bi prodala na aukciji u dobrotvorne svrhe. Sve dok je nosi, Džejn je ukrašava aplikacijama, privescima i drugim ličnim ukrasima kako bi bila manje formalna i „snobby“, kako kaže, i više u skladu sa njenim stilom.

IME TORBE HIMALAYAN BIRKIN ODNOSI SE NA NJENU BOJU

Način na koji je koža ove Birkin torbe obojena podseća na snežni planinski lanac - poput Himalaja.

POSTOJE TORBE BIRKIN U NAJMANJE 20 PLAVIH NIJANSI

Prve Birkin torbe koje vam padnu na pamet mogu imati klasične zemljane nijanse, ali u stvari je torba lansirana u svim nijansama duge. Prema BBC-u, Birkin je u svojoj 31-godišnjoj istoriji objavio najmanje 25 različitih plavih torbi, uključujući čuvene Blue Jean, Mykonos i Bleu Roi.

POTREBNO JE 48 SATI DA SE NAPRAVI TORBA BIRKIN

Sve Hermes torbe proizvodi jedan majstor u jednom od ateljea kompanije - ovaj način izrade je tradicionalniji od onog većine kompanija koje zapošljavaju mnoge majstore za različit deo torbe. I dok 48 sati zvuči kao dva dana, ako se prevode u radno vreme, pokrivaju više od nedelju dana - i to samo za jednu torbu.

SVAKI HERMESOV MAJSTOR IMA LIČNI SET ALATA

Zbog specijalizovanih veština svakog pažljivo odabranog majstora u kući i individualizovanog postupka koji čini konstrukciju svake torbe, alati koji se koriste pripadaju lično svakom majstoru. U stvari, kad prestanu da rade, sa sobom ponesu torbu sa svojim alatima.

NAJSKUPLJA BIRKIN TORBA PRODATA JE NA AUKCIJI ZA 250.000 DOLARA

Napravljena je od kože krokodila u nijansi fuksije sa detaljima od belog zlata i dijamanata od 18 karata. Prodata je na aukciji u Hong Kongu.

NIJE TAKO TEŠKO NABAVITI BIRKIN TORBU

Iako postoje priče o beskonačnim listama čekanja, kupovina torbe Birkin može biti jednostavna kao i svaka druga.

HERMES SVAKE GODINE DODELJUJE BIRKIN SIMBOLIČNU NAGRADU ZA KORIŠĆENJE NJENOG IMENA, KOJU POKLANJA U DOBROTVORNE SVRHE

Hermes je prvo poklonioDžejn Birkin torbu u zamenu za davanje njenog imena. Iako nije ambasador ili zvaničnik kuće, ona prima iznos svake godine, koji položi u dobrotvorne ustanove po svom izboru. U 2012. britanska publikacija odredila je da iznos bude 30.000 dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs