Moramo da se zapitamo

Preterivanje: Da li je ovo zaista moda? (FOTO)

Kada se usred februara šetkate u sandalama i letnjim haljinicama već je jasno da vam je moda važnija od svega, ali koja je svrha nenosivih i nefunkcionalnih komada poput horor proteza i gumene maske preko lica
Moda
18:56h Autor:
Preterivanje: Da li je ovo zaista moda? (FOTO)
Foto: AP / Reuters
1 / 11 Foto: Reuters

Fotografi koji prate modna dešavanja ističu činjenicu da je, Londonska Nedelja mode, prikazala kako je istinska moda i modni stil prisutan na ulici više nego na pisti. Upravo zato mnogi od njih ističu da im veće zadovoljstvo predstavlja fotografisanje pasioniranih ljubitelja mode koji sede u publici od bezličnih modela na kojima se smenjuju odevni predmeti svetskih dizajnera.

I zaista, među publikom koja je došla da isprati otvaranje Fešn vika u Londonu, bilo je mnogo toga nesvakidašnjeg i zanimljivog za videti. Londonom se "razmilela" gomila studenata mode, modnih dizajnera i blogera koji se trude da zapadnu za oko modnog fotografa. Neki od njih lutaju po Londonu u svojim jedinstvenim kreacijama željni pažnje.

Suzan Midlmas, modni fotograf, tvrdi da se većina žena poistovećuje sa takvozvanom "uličnom" modom, nego sa onom sa pista, jer "ulična" moda dočarava pravu ženu sa oblinama, te meša različite brendove i stilove. "Ulična" moda je dosta realnija.

Činjenica je da ne smete da preterujete. Uvek se uoče oni ljudi koji se trude previše da bi bili primećeni, ali moramo da se zapitamo da li je to moda ili samo želja za popularnošću?

Neverovatan primer preterivanja je i žena obučena u plastičnu odeću koja podseća na lutku na naduvavanje. Još gore, njen kostim je bila i plastična maska preko lica, uključujući i plastičnu kosu. Na njoj je bilo sve plastično od cipela, torbe pa do kučeta. Bila je hodajuća lutka za seks.

Veliki uticaj na ovakav vid "mode" za koju se zapitate "čemu to" imaju i sami dizajneri koji prelaze granice udobnosti i nosivosti odeće. Jedina funkcija, čini se, jeste izazivanje šoka.

Takav je primer i revija Bobia Ableja koji je pre mesec dana u Londonu predstavio kreacije za muškarce Jesen/Zima 2014, na kojima su modeli nosili metalne navlake za zube uključujući i metalne usne. Mnoge poznate ličnosti već su uveliko prihvatile horor trend ukrasa za zube od zlata i dragog kamenja, ali na ovoh reviji, modeli su nosili naprave koje su omogućile da im usta, konstatno zjape

Galeriju slika sa celom revijom možete pogledati nastavku teksta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs