Sa modne piste

Guči u centru skandala: Njihovu modu ne vole ni manekeni koji moraju da ih nose! (FOTO, VIDEO)

Ovo nije prvi put da se ova modna kuća našla u centru neke kontroverze

Moda
12:30h Autor:
Guči u centru skandala: Njihovu modu ne vole ni manekeni koji moraju da ih nose! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

U toku predstavljanja nove Gučijeve kolekcije za proleće/leto 2020 u Milanu jedan model je izrazio protest, opisujući odluku ove modne kuće da "koristi vizuale ludačkih košulja i odeće koja aludira na mentalne bolesnike" kao "nekreativnu" i "uvredljivu".

Aješa Tan Džones, model na toj reviji, ispružio je ruke dok je bio na pisti i prikazao poruku "mentalno zdravlje nije moda".

"Kao umetnik i model koji je iskusio borbe sa mentalnim zdravljem na sopstvenoj koži i koji ima članove porodice i voljene osobe koji se bore protiv depresije, anksioznosti, bipolarnog poremećaja i šizofrenije, smatram da je bolno i uvredljivo da tako velika modna kuća kakva je Guči koristi ovakve vizuale kao koncept za prolazni modni trend", napisao je ovaj model u svojoj izjavi na Instagramu.

Predimenzionirani blejzer u glavnoj ulozi: Modne kombinacije koje ćete poželeti da iskopirate! (FOTO)

foto: Profimedia

"Degutantno je da Guči koristi vizuale ludačkih košulja i odeće koja aludira na mentalne bolesnike dok nas izbacuju na pokretnoj traci kao komad fabričkog mesa", dodao je Tan Džones.

"Predstavljanje tih borbi kao rekvizita za prodaju odeće je vulgarno, nekreativno i uvredljivo za milione ljudi širom sveta koji su zahvaćeni ovim problemima", rekao je model koji se opisuje kao nebinarnog umetnika i muzičara.

Guči je objavio nekoliko slika modne revije na Instagramu, napominjući da su "utilitarističke uniforme“ kreirane kako bi iznele određenu poruku i da nisu dostupne mušterijama.

Bajkerski kroj kožne jakne napušta modni tron: Za ovim modelom su poludele sve trendseterke ove sezone! (FOTO)

"Odeća praznog stila treba da predstavi kako se putem mode eliminiše moć samoizražavanja u životu".

Modna kuća je takođe istakla da su odevni predmeti inspirisani ludačkom košuljom samo jedan deo njihove kolekcije za proleće/leto 2020. Kolekciju čini gotovo 90 različitih izgleda, od kojih deo sadrži šarene komade koji su zamišljeni kao "protivotrov" za bele utilitarističke komade.

Predstavnik Gučija nije bio dostupan da da svoj komentar na ovaj protest.

Međutim, ovo nije prvi put da se ova modna kuća našla u centru neke kontroverze.

Još u februaru je Guči objavio izvinjenje i povukao iz prodaje džemper za koji su korisnici društvenih mreža rekli da dizajnom liči na maske koje su tradicionalno belački glumci koristili da oponašaju crnce na uvredljiv i rasistički način. U svojoj objavi na Tviteru, ovaj luksuzni italijanski brend je napisao da se duboko izvinjavaju za uvredu koju je izazvao njihov džemper.

Ovako izgleda savršen poslovni stajling: Amal Kluni očitala modnu lekciju svima! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs