Obratite pažnju

Krvarenje nakon seksa: Kada je vreme za pauzu, a kada za lekara!

Sam problem zbog kojeg se krvarenje uopšte javlja nećete uspeti da odgonetnete sami, pa bi svakako trebalo da posetite ginekologa
Ljubav
20:26h Autor:
Krvarenje nakon seksa: Kada je vreme za pauzu, a kada za lekara!
Foto: Profimedia

Dok je ženama jako dobro poznato da se krvarenje može dogoditi nakon prvog seksualnog odnosa, mnogo manje ljudi zna da čak 9% žena doživi krvarenje nakon seksualnog odnosa u nekom stadijumu života.

Iako ovakvo krvarenje može biti posledica nedovoljne vlažnosti prilikom odnosa, ono može biti i indikacija nečega mnogo ozbiljnijeg.

Sam problem zbog kojeg se krvarenje uopšte javlja nećete uspeti da odgonetnete sami, pa bi svakako trebalo da posetite ginekologa.

Što se izvora krvarenja tiče, ono može da dolazi iz ulaza u vaginu, septuma vagine (koje ima jedna u 3.000-80.000 žena), grlića i iz same materice. Svako od ovih krvarenja ima nekoliko drugačijih uzroka, a svakako je najčešće krvarenje zbog oštećenja septuma vagine koje može biti poprilično obilno.

Ukoliko primetite krvarenje nakon odnosa, najvažnije je da obratite pažnju na obilnost i učestalost krvarenja. Mnogo krvi nikada nije dobar znak, pa bi u tom slučaju trebalo odmah da posetite lekara. Ali, pregled ne bi trebalo da odlažete čak ni kada krvarenje brzo prođe, kao ni u slučajevima kada ne dolazi u paketu sa bilo kakvim bolom.

Odmah nakon seksa: Ženska obaveza broj 1 koja se nikad ne preskače!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uzrok krvarenja mogu da budu i određene polno prenosive bolesti, poput HPV-a, hlamidije, gonoreje i trihomonijaze, ali i polipi na grliću materice.

Najvažniji razlog zbog kojeg ne biste smeli da odlažate posetu ginekologu jeste taj što redovno krvarenje tokom i nakon seksa može da bude jedna od prvih indikacija raka grlića materice.

Što se prevencije tiče, kada je seksualni odnos u pitanju, uvek bi trebalo da vodite računa da ste dovoljno vlažni, budući da zbog učestalih odnosa, naročito onih dugotrajnih, može da dođe do laganog krvarenja.

Starije žene kod kojih su nivoi estrogena niži, kao i mlade koje imaju još osetljivije tkivo vagine, još su sklonije oštećenjima, pa i one moraju da vode računa o vlažnosti. A ako sumnjate da vaše krvarenje nije posledica nedovoljne vlažnosti, svakako se javite svom ginekologu.

Ovakva menstruacija treba da vas zabrine: Kada je potrebno da se javite ginekologu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs