skandal

TOPLES PLESAČICA MU UMALO DOŠLA GLAVE: Kako se britanski ministar izvukao iz skandala decenije!

Poznato je da su afere opasne, ali kada je u pitanju britanski ministar, koji je zavoleo mladu igračicu, i samim tim ugrozio svoju poziciju i brak - afere su fatalne

Ljubav
14:53h Autor:
TOPLES PLESAČICA MU UMALO DOŠLA GLAVE: Kako se britanski ministar izvukao iz skandala decenije!
Foto: Profimedia

Džon Profuro je javno demantovao aferu i otvoreno lagao u Britanskom parlamentu.

Jedan od najvećih hladnoratovskih seksualno-špijunskih skandala razrešen je 5. juna 1963. godine. Naime, toga je dana britanski ministar odbrane Džon Profuro dao ostavku na svoju dužnost zbog veze sa lepom Kristin Keler, 19-godišnjom toples-plesačicom. Profuro ju je upoznao dve godine ranije, na jednoj zabavi u dvorcu Lorda Astora. Njemu je bilo 46 godina i bio je u braku s poznatom glumicom Valeri Hobson. Ušao je u vezu s mladom Kristin Keler, ne znajući da je ona tada istovremeno bila u vezi i sa Jevgenijem Ivanovom, visokim mornaričkim atašeom u sovjetskom veleposlanstvu u Londonu. Dotičnog Ivanova je tajna služba MI5 sumnjičila da je njegov pravi posao špijunaža.

Džon Profumo
foto: Profimedia

Nagađa se da je Ivanov nagovorio Kristin da izmami od ministra podatke kad će američke nuklearne rakete biti raspoređene u Zapadnoj Nemačkoj. Bilo je to jedno od najnapetijih doba Hladnog rata, uoči poznate Kubanske raketne krize. Da stvar bude još gora, Kristin je bila u odnosu sa jamajkanskim dilerom droge, Johnnyjem Edgecombeom. Na savet tajne službe MI5 ministar je prekinuo vezu s Kristin. Ipak, kasnije je skandal izbio na videlo. Ministar je prvo demantovao aferu i otvoreno lagao u Britanskom parlamentu, što se smatra neoprostivim prestupom. Na kraju je ipak priznao da je lagao, ali ne i da je ljubavnici otkrio vojne tajne te je dao ostavku. Zbog skandala Kristin Keler je postala zvezda u Britaniji i slikala se gola za tabloide.

Džon Profumo
foto: Profimedia

Bivši ministar se nakon ostavke povukao iz javnog života i volontirao kao čistač toaleta u jednoj dobrotvornoj ustanovi. Mogao je volontirati jer je bio bogat (imao je i italijansku titulu grofa). S vremenom je postao glavni skupljač priloga te dobrotvorne ustanove. Koristeći svoje iskustvo s ljudima i uticaj, skupio je velike iznose novca za dobrotvorne svrhe. Supruga ga nije napustila, nego ga je podržavala celo vreme skandala i kasnije u dobrotvornom radu. Obnovio je ugled i kraljica ga je odlikovala ordenom britanskog carstva, a Margaret Tačer pozvala ga je na proslavu 70. rođendana, gde je sedeo uz kraljicu.

Džon Profumo umro je u 2006. u periodu od 92 godine, kao ugledni dobrotvor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs