neverovatno

Čudesna priča o pravim Zlatokosama: 7 sestara koje su zbog kose postale najseksepilnije osobe 19. veka! (FOTO)

Njihova kosa duga skoro kao ona koju je imala Zlatokosa u poznatoj bajci privlačila je pažnju ljudi širom sveta, pa su ove dame skoro preko noći postale slavne ličnosti.

Zanimljivosti
12:18h Autor:
Čudesna priča o pravim Zlatokosama: 7 sestara koje su zbog kose postale najseksepilnije osobe 19. veka! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Sestre Saterland – Sara, Viktorija, Izabela, Grejs, Naomi, Dora i Meri, živele su u dubokoj bedi u Njujorku. Odrasle na farmi ćurki koju su držali njihovi roditelji, verovatno bi se, kao stotine sličnih devojaka u 19. veku, udale za okolne farmere, zasnovale porodice i proživele jedan krajnje običan život.

Međutim, njihov otac je imao drugačije planove.

Grejs Saterland, fotografisana oko 1890. godine
Grejs Saterland, fotografisana oko 1890. godinefoto: Wikipedia

Uvidevši da devojke imaju sluha, on ih je gurnuo u šou biznis, pa je čitava porodica uskoro putovala po Americi nastupajući uglavnom u crkvama, narodnim pozorištima i po vašarima. Predstavljali su ih kao "sedam najprijatnijih čuda sveta", piše portal Allday.com.

Iako su devojke bile prilično talentovane, publiku to uopšte nije zanimalo. Ono što je privuklo pažnju bile su njihove duge kose koje su se vukle po podu. Ukupno, dužina kose sestara Saterland bila je 11,27 metara!

Tokom Viktorijanske ere duga kosa je bila znak najvećeg mogućeg seksepila i sestre su uskoro postale slavne ličnosti i “prvi američki modeli”.

Uz slavu došla je i odlična poslovna ponuda. Naime, dok su bile deca, njihova majka im je mazala smesu bilja neprijatnog mirisa direktno u temena kako bi to pospešilo rast kose. Sada, otac je došao na ideju da se obogati na račun slave svojih ćerki pa je uskoro počeo da prodaje kremu za brži rast kose koju su sestre Saterland reklamirale.

foto: Wikipedia/Joe Mabel

Plan je upalio! Članovi siromašne porodice sa sela su uskoro postale milioneri! Sestre su dostigle toliki stepen slave, da je bilo uobičajno da im na ulici prilaze obožavatelji.

Nakon smrti oca devojke su postale vlasnici magičnog tonika za brzi rast kose. Uspele su da prošire proizvodnju, pa su se uskoro u njihovoj paleti proizvoda našli i češljevi, šamponi, čak i kreme za lice.

U vreme kada se na žene gledalo kao na nežne damice vezane za kuću, sestre Saterland su postale opasne biznismenke. Njihov slogan je bio: "Upamtite dame, kosa, a ne šešir je ono šta vas čini lepim".

foto: Wikipedia

Živele su zajedno u luksuznoj vili o čijoj raskoši su pisale sve tadašnje novine, a njihov skup ukus se nije završavao na tome – nosile su ekstravagantnu odeću, imale pozlaćene kočije koje su ih vozile po gradu i priređivale su zabave o kojima je pričao čitav Njujork.

Razmetljive kakve su bile, sestre Saterland su uskoro postale žrtve mnogobrojnih udvarača koji su želeli da iskoriste njihovo bogatstvo. Nekoliko koristoljubivih muževa u kombinaciji sa luksuznim načinom života dovelo je do toga da je njihov novac počeo da nestaje.

Isto kako je njihova prelepa, duga kosa počela da sedi, tako se topilo i njihovo bogatstvo. Pred kraj života sestre su ponovo živele u bedi, a javnost ih je zaboravila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs