običaji koji donose radost

Privlače blagostanje na svakom koraku: Ove stvari imate na Božićnoj trpezi i nose posebnu sreću!

Pored brojnih običaja za Božić, malo ko zna šta je obavezno da se nađe na prazničnoj trpezi

Zanimljivosti
Autor:
Privlače blagostanje na svakom koraku: Ove stvari imate na Božićnoj trpezi i nose posebnu sreću!
Foto: Shutterstock

Za Božić se sprema svečani ručak za celu porodicu, udovoljava se željama najmlađih članova, ali prema običajima neophodne je da na Božićnoj trpezi posebno mesto zauzimaju suvo voće i urme.

Omiljeno suvo voće, osim zanimljive dekoracije trpeze, predstavlja i savršeno zaslađenje, odnosno sluti da je pred nama "slatka" godina.

Na Božićno jutro mesi se Božićna česnica, a unutar tog prazničnog kolača stvljaju se novčić za obilje i sreću, dren ili bagrem za plodnost i zdravlje, a nekada su ljudi koji se bave poljoprivredom stavljali zrno pasulja, pšenice ili kukuruza kako bi godina bila rodna.

Na Božić zapalite sveću: Gledajte na koju stranu plamen naginje, otkriva vam mnogo toga!

foto: Shutterstock

Česnica je obavezna na Božićnoj trpezi, a ukućani je "lome" tokom doručka na dan praznika i neko od njih će izvući novčić, a neko dren.

Pored suvog voća i česnice, na trpezi treba da bude i Božićna pšenica ili žito. Ova biljka je simbol plodnosti, novog života i njegovog obnavljanja. Božićna pšenica se prema starom običaju sadi na praznik Svetog Nikole kako bi se razvila do Božića.

Prvi gost za Božić donosi zdravlje, sreću i blagostanje: Ova pravila položajnik mora da ispoštuje!

foto: Profimedia / Ilustracija

Pre Badnje večeri i Božića, vrhovi pšenice se skidaju makazama dok ne postanu ravni, unutar pšenice stavlja se sveća, a biljka se ukrašava crvenom trakom.

Božićna pšenica je u stanju da iz tela izbaci sve što šteti: Samo ako se ovako koristi! (RECEPT)

foto: Profimedia

Prema verovanju ova 3 simbola na prazničnoj trpezi donose mir, sreću i blagostanje, a za ručak nije toliko bitno šta ćete spremiti, važno je da u domu na ovaj praznik svi budu ispunjeni dobrom energijom.

Ovog Božića mi ne treba ništa: Ne želim pare, skupe poklone, putovanja ni izlaske!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs