Zanimljivo

Ovako se privlači suprotan pol: Majmunice zavode mužjake gađajući ih kamenjem (VIDEO)

Ženke kapucin majmuna nemaju nijednu fizičku karakteristiku kojom pokazuju da su spremne za parenje, pa na interesantan način privlače pažnju mužjaka
Zanimljivosti
23:26h
Ovako se privlači suprotan pol: Majmunice zavode mužjake gađajući ih kamenjem (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube

Kako bi stavile do znanja suprotnom polu da su spremne za parenje i privukle njihovu pažnju, neke kapucin majmunice u jednom brazilskom rezervatu okrenule su se bacanju kamenja na objekat njihove želje.

Ovo je bio prvi put da je prisustvovano ovakvom ponašanju u prirodi. Tipični signali ovih ženki, kada je poziv za parenje u pitanju, podrazumevaju pućenje usana, ispuštanje krika ili dodirivanje mužjaka i, nakon toga, bežanje od njih.

Međutim, neke pripadnice ovih majmuna u brazilskom Nacionalnom parku Sera da Kapivara otišle su dalje i preduzele agresivnije mere. Za razliku od drugih vrsta, ženke kapucina nemaju nijednu fizičku karakteristiku kojom pokazuju da su najplodnije. Bez otečenih genitalija ili ispuštanja jakih mirisa i tečnosti kako bi komunicirale sa suprotnim polom, ove ženke pokazuju da su spremne za parenje svojim ponašanjem.

Bacanje kamena posmatrano je u grupama od po tri ženke, na vrhuncu njihove plodne faze. Autori istraživanja, koje je objavljeno u novembru u časopisu Plos One, su otkrili da se ovakvo ponašanje verovatno uči i prenosi na druge pripadnice ove vrste.

Iako kamenje nije često pogađalo mužjake, u dva konkretna slučaja jeste, a pogođeni mužjaci završili su u ljubavnom zanosu sa ženkama koje su ih gađale. Kako god, one su očigledno uspele u svojoj nameri.

Pogledajte video:

http://www.youtube.com/watch?v=-s3kghgUTG0
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs