Prsten

Vreme je za veridbu: Simbol prstena

Sam prsten simbolizuje večnu ljubav i vezu, a nosi se na prstenjaku koji je direktno povezan sa srcem
Zanimljivosti
13:26h Autor:
Vreme je za veridbu: Simbol prstena
Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da se najviše veridbi desi upravo oko praznika. To može da namposvedoči i veliki broj veridbi poznatih u poslednje vreme. Ukoliko ste vi ti srećnici, evo malo podsećanja na to šta je simbolika vereničkog prstenja.

Venčano prstenje je kroz istoriju, ali i danas važan simbol večne ljubavi i veze, zavet onoga što je plemenito u nama. Davno se simbolima davalo više značaja nego danas. Oblik samog prstena, zatvoreni krug, simbolizovao je integritet, večnost, harmoniju, ponovno rođenje i svemir.

Verovalo se u magične moći prstena, da sve uroke prsten zatvori u zatvoreni krug i štiti onog ko ga nosi od svih nesreća i negativnih stvari.

U egipatskim hijeroglifima krug simbolizuje večnost. Kada bi žena primila prsten, ona bi tada pripadala onom muškarcu koji joj je dao prsten.

Koliko god verovanja u mističnost, magiju i snagu simbolike blede, još uvek se u svim religijama pridaje velika važnost moći venčanog prstena. U hrišćanstvu, sveštenik prilikom venčanja blagosilja venčano prstenje koje će štiti brak i vezu.

Venčani prsten nosi se na prstenjaku. Gde god tražili simboliku prstenjaka naići ćete na simbol ljubavi, odanosti, predanosti i vernosti. U davna vremena prstenjakom su se uzimali biljni lekovi jer se verovalo da će tako efekt leka biti učinkovitiji.

Drago kamenje daje još veći značaj prstenu, a i samo ima svoju simboliku. Verovalo se da je prstenjak direktno povezan sa srcem. I u davnoj astrologiji postoji slično verovanje da je prstenjak povezan posebnim živcem sa srcem i bio je simbol ljubavi i vernosti. Venčani prsteni najčešće su od zlata kako bi simbolizovali nešto plemenito, dragoceno i trajno i time dali veći značaj simbolu samog prstena.

Dijamant je najčešći ukras na venčanom prstenju. Simbolizuje brak i vezu kao nešto dragoceno, čvrsto i retko. Pored svoje simbolike je najtvrđi i najizdržljiviji od ostalih dragih kamenja na venčanom prstenju. Ako se pravilno brinete o njemu, može da traje večno.

Plava boja simbolizuje duhovnost i čistoću. Plavi dragi kamen može da bude popularni safir, plavi turmalin, iolit ili plavi spinel.

Rubin označava vatru. Simbolizuje srce i strast za životom. Takođe, postoji jeftinije drago kamenje koje simbolizuje istu stvar: crveni spinel, crveni turmalin ili crveni granat.

Zeleno drago kamenje kao što je emerald, zeleni turmalin i zeleni granat simbolizira vernost i neprekidnost.

Biser je bio simbol ljubavi i venčanja davno pre svih drugih dragih kamenja.

Kakav god prsten da izaberete, on ima istu simboliku. I ta simbolika venčanog prstena nikada ne sme da se zaboravi. Nosićemo ga ne samo kao tradiciju, nego i u čast onoga što je u nama večno, onoga što će ostati u nama i kada sve drugo prođe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs