Legenda o goloj istini

Jedina golotinja koju treba da vidite: Naravoučenije za sva vremena, morate da pročitate! (FOTO)

Umetnici pronalaze inspiraciju svuda oko sebe, a kada uhvate suštinu neke pojave onda to delo postaje vrhunsko. Takva dela vekovima stoje da nas podsećaju kakav je zaista život

Zanimljivosti
Autor:
Jedina golotinja koju treba da vidite: Naravoučenije za sva vremena, morate da pročitate! (FOTO)
Istina i laž, Foto: Profimedia

"Istina koja izlazi iz bunara" delo je francuskog slikara Žan-Leona Žeroma. Žerom je bio slikar akademskog neoklasicizma, na svojim delima prikazivao je scene iz klasične mitologije kojima je želeo da ovekoveči pravu stvarnost i da se suprotstavi lepršavom impresionizmu.

U staroj legendi o istini i laži Žerom vidi sliku stvarnosti koja ga okružuje:

Stara legenda otkriva: Rađamo se 7 puta, evo šta svaki put dobijamo!

Istina izlazi iz bunara
Istina izlazi iz bunarafoto: Youtube/SempiternaL

Prema legendi, Istina i Laž sreću se jednog dana. Laž kaže Istini: "Danas je divan dan!" Istina pogleda put neba i uzdahnu, jer je dan zaista bio lep.

Oni provedoše mnogo vremena zajedno i na kraju prođoše pored bunara. Laž reče Istini: "Voda je jako lepa, hajde zajedno da se kupamo!" Istina, ponovo sumnjičava, dotače vodu i oseti da je zaista prijatna. Slože se i započne kupanje. Iznenada, Laž iskoči iz vode, obuče odeću Istine i pobeže.

Besna Istina izađe iz bunara i traži po svetu da pronađe Laž i povrati svoju odeću. Svet, gledajući Istinu golu, skreće pogled sa prezirom i besom. Jadna Istina se vrati u bunar i zauvek nestade u njemu skrivajući svoju sramotu.

Od tada, Laž putuje po celom svetu, obučena kao Istina, zadovoljavajući potrebe društva, jer u svakom slučaju svet nema nikakvu želju da upozna golu Istinu.

Žerom je naslikao nagu ženu na ivici tamnog bunara, dok joj izraz lica odaje bes i ljutnju, pomešanu sa poniženjem i razočaranjem, jer želi da se vrati u svet, ali shvata da to nema svrhu.

Pogledajte video o slici!

Slika prodata za milion i po dolara, pa se samouništila: Ovako nešto do sada svet nije video! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs