Predlozi

Svečano: Ukrasite dom i trpezu za Badnji dan

Tradicionalno već znamo da ovaj dan ne trebamo zaboraviti na slamu, badnjak, orahe i kukuruz, ali slobodno tome dodajte i šarene bombone, sveće i crvene mašnice
Zanimljivosti
10:50h Autor:
Svečano: Ukrasite dom i trpezu za Badnji dan
Foto: Thinkstock

Svaka žena želi da joj kuća blista na Badnji dan i Božić. Taj dan ubrzano spremamo posnu trpezu, peku se kolači za Božić, a muškarci su tradicionalno otišli po Badnjak.

Većina nas je od svojih baka i mama, naučila kako i na koji način da ukrase praznični sto i kuću uopšteno, a one koje nemaju ideju kako da ovo veče učine još više svečanim, evo nekoliko saveta:

Badnji dan "zahteva" prirodne ukrase kao što su slama, grančica hrasta, kukuruz. Slama koja se unosi u kuću i raznošenje oraha po kući su deo svih nas. Pored tradicionalnih ukrasa, oraha u ljusci, slame, možete da stavite i šarene bombonice, malo žutih klipova kukuruza, malih ukrasnih bundevica i naravno po koju mirisnu sveću.

Pošto se ovaj dan tradicionalno posti, stavite na sto malo kandiranog i koštunjavog voća, koje će svečano ukrasiti sto, a koristiće i kao hrana.

Veoma je bitno da ne zaboravite sveću (negde se za Badnji dan i Božić pali jedna, a negde i tri sveće) koju možete da uvežete crvenom mašnom i stavite u žito. Tako ćete na stolu već imati crvenu, zelenu i žutu boju.

Potrebno je da na ovaj dan ne razmišljate o usisavanju kuće, jer slama, badnjak, orasi i kukuruz moraju da dočekaju Božićno jutro.

Najveći broj običaja i radnji vezan je za Badnje veče: od unošenja badnjaka i slame, paljenja badnjaka, preko Badnje večere i bdenja, do zahvatanja vode. Osim toga, opraštanje je važan hrišćanski element i ako ste se sa nekim tokom godine zavadili na Badnji dan treba da se pomirite.

Ne zaboravite da je od ukrašavanja trpeze, ovaj dan važnije da okupite porodicu.

Srećan vam Badnji dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs