Tuga

Društvene mreže gore zbog slike iz Narodne biblioteke Srbije: Objavljujem ovo pa makar me koštalo posla! Kulturno nasleđe propada! (FOTO)

Ništa nije bezbedno

Zanimljivosti
10:30h Autor:
Društvene mreže gore zbog slike iz Narodne biblioteke Srbije: Objavljujem ovo pa makar me koštalo posla! Kulturno nasleđe propada! (FOTO)
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Društvenim mrežama širi se poražavajuća slika Narodne biblioteke Srbije. Ovaj prizor ne obećava svetlu budućnost onome što se vekovima čuva.

Pre otprilike šest i po godina otvoren je, nakon četvorogodišnje rekonstrukcije, korisnički deo Narodne biblioteke Srbije. O tome su pisali svi srpski mediji, svi smo videli fotografije i snimke predivne modernističke čitaonice sa glomaznim stolicama... Divili smo se sami sebi, eto, kako se mi lepo staramo o svom kulturnom nasleđu i kako ceo svet može da nam zavidi na tome kako nam je lepa Narodna biblioteka.

Međutim, problem je u tome što ne možemo da zavirimo mnogo dalje od velelepnih prostorija koje su namenjene posetiocima i članovima biblioteke.

Ne možemo da odemo do magacina, a baš tu, očigledno, nastaje najveći problem.

Po svojoj definiciji, narodna biblioteka je ustanova kulture koja obavlja bibliotečko-informacionu delatnost i delatnost zaštite stare i retke bibliotečke građe u skladu sa zakonom. Dakle, stara se da se naše kulturno nasleđe (u vidu knjiga, pisama, razglednica, novina itd.) sačuva i zaštiti, kako bi buduće generacije mogle da ga koriste.

Poražavajući rezultati istraživanja: Studiranje u Srbiji postaje privilegija bogatih!

foto: Shutterstock

Da bi se bibliotečka građa zaštitila najvažnije je da ima gde da se skladišti, da su magacini adekvatni i da je u njima naše nasleđe bezbedno.

A da li je tako?

Društvenim mrežama se šire fotografije magacina Narodne biblioteke Srbije koje ne obećavaju svetlu budućnost onome što se vekovima čuva. Mesta više nema, sve je prepuno, nabacano na gomilu...

"Narodna biblioteka više NEMA MESTA za smeštaj građe! Znalo se to poodavno, sad je došlo do duvara. Nema dalje. Znam da nikog nije briga od nadležnih, ali mene duša boli. Postujem ovo pa makar me koštalo posla. Mogla sam da slikam samo mrak, doživljaj bi bio potpun. Kad stanem na sredinu i pogledam 40 m na levo i na desno, u isto vreme sam pretužna i presrećna. Čudan osećaj kad nešto što je prepuno izaziva osećaj tolike praznine u tebi", napisala je na Tviteru Valentina Branković, zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs