Svi ga vole

Istina o plastelinu: Nećete verovati za šta je prvenstveno napravljena omiljena dečija igračka!

Nećete verovati kako je nastala omiljena dečija igračka!

Zanimljivosti
Autor:
Istina o plastelinu: Nećete verovati za šta je prvenstveno napravljena omiljena dečija igračka!
Foto: Shutterstock

Plastelin je prastara dečija igračka kojom su se igrale generacije unazad! Teško je zamisliti bilo koju drugu funkciju osim zabavljanja, a kada saznate za šta su ga prvenstveno izumeli, ostaćete u šoku.

Naime, ispostavilo se da je nekad davno zamišljena kao sredstvo za čišćenje zidnih tapeta!

Krajem dvadesetih godina prošlog veka, Kleo Mek Viker ubedio je vođe porodične kompanije koja je tada proizvodila sapune, da njemu i njegovom bratu dopuste da pokušaju da naprave poslovni zaokret.

Kada su saznali da poslodavci pokušavaju da nađu novi proizvod kojim će čistiti tapete od čađi koja ostaje na zidovima tokom loženja peći, braća su izumela prvu verziju današnjeg plastelina!

Ovo gnjecavo testo odrasli su koristili kako bi valjali i kotrljali preko prljavih zidova i tako skupljali čađ.

Nemirno dete je inteligentno dete: Evo zašto nikad ne smete da ga sputavate!

foto: Shutterstock

Svastika iz vrtića uvodi veliku promenu

Nakon Kleove smrti 1949. godine, njegov sin i zet odlučili su da ponovo naprave promenu u porodičnoj firmi, pošto su u međuvremenu izumeli tapete koje se mogu čistiti sapunom i vodom, tako da njihovo sredstvo za čišćenje više nije bilo potrebno.

Kleov sin je saznao da je njegova svastika koja je radila kao vaspitačica u vrtiću, dala plastelin deci kako bi izrađivali božićne ukrase. To ga je navelo da očev izum preimenuje u dečiju igračku.

Kasnije su beličastu masu počeli proizvoditi i plavim, crvenim i žutim bojama, pa je igračka vrlo brzo postala vrlo popularna.

Međutim, karijera plastelina kao sredstva za čišćenje nije potpuno izgubljena!

Pošto su iz plastelina izbačeni deterdženti kada je počeo da se proizvodi kao igračka, više ne može da se koristi za čišćenje zidova, ali može imati druge praktične primene! Razbijeno staklo ili teško dostupne sitnice mrvica iz pukotina lako možete srediti ovim gnjecavim testom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs