One žive punim plućima

One razbijaju predrasude o godinama: 3 inspirativne žene otkrile tajnu srećnog života!

I u poznim godinama, nezavisno od toga da li smo ostvarile karijeru i majčinstvo, možemo živeti radosno, ispunjeno, entuzijastično, energično… i ostvarivati svoje snove, jer za to nikad nije kasno!

Zanimljivosti
Autor:
One razbijaju predrasude o godinama: 3 inspirativne žene otkrile tajnu srećnog života!
Džejn Gudal, Foto: Profimedia

Zahvaljujući ovim izuzetnim ženama, koje su odlučile da žive do poslednjeg daha žive punim plućima, naslućujemo sopstvene potencijale. Shvatamo da je dobno ograničenje zapravo obična izmišljotina jer ne postoji trenutak kada bismo zapravo trebale da stanemo i odustanemo.

One nas uče da prigrlimo svoje godine jer smo zahvaljujući njima bogatiji za brojna iskustva i snažniji i otporniji na životne izazove.

One razbijaju predrasude o ženama „u godinama“

Zrele žene koje ne odustaju od svojih snova dokazuju da čak i nakon 80. godine mogu disati punim plućima i ostvariti se na brojnim životnim područjima: od umetnosti, preko aktivizma za spas životinja i planete do, na primer, podučavanja joge.

Takve snažne i nezaustavljive žene kod mnogih izazivaju čuđenje i nevericu, jer izlaze iz društvenih normi i razbijaju predrasude o tome kako bi trebale da žive žene „u godinama“. Ali mnogima su one neverovatna inspiracija.

Spomenimo samo neke izuzetne žene koje nikada nisu odustale od životnih snova: Alis Herc- Somer, Džejn Gudal, Tao Porčon- Linč…

U nastavku otkrijte u čemu je tajna njihovog beskrajnog poverenja u život i univerzum.

1. Alis Herc-Somer (pijanistkinja)

O ovoj izuzetnoj ženi i pijanistkinji prepunoj životnog optimizma i radosti snimljen je nagrađivani dokumentarac „Gospođa iz stana broj 6“.

Alis Herc-Somer je jevrejka rođena u Pragu koja je tokom Drugog svetskog rata prošla iskustvo koncentracijskog logora. Ali to iskustvo, verovali ili ne, u njoj nije ostavilo ni traga gorčine, već upravo suprotno – samo ogromnu zahvalnost na životu koji joj je darovan.

„Život je lep“ moto je kojim se celi život vodila ova žena, koja je svojim optimizmom podizala moral mnogih ljudi koji bi je upoznali. Za nju je život bio lep čak i u koncentracijskom logoru "Theresienstadtu", u okruženju smrti, gde je svirala čak i nacističkim vojnicima. Tajna ove izuzetne žene možda se krije u tome što, kako sama kaže, voli sve ljude. A muzika je bila njen život i od muzike nikad nije odustala. Muzika joj je, kaže, spasila život!

Alis je, naime, najstarija pijanistkinja koja je i u svojoj 109. godini još uvek s radošću svirala, a uz to je i najstarija osoba koja je preživela holokaust.

Umrla je 2014. godine u dobi od 110. godina.

Nesvakidašnja životna priča Ajris Apfel (96): Više je više, a manje je dosadno! (FOTO)

2. Džejn Gudal (aktivistkinja za prava životinja)

Džejn Gudal je 84-godišnja engleska primatologinja i aktivistkinja za prava životinja i očuvanje planete Zemlje. Oduvek je obožavala prirodu i životinje. Ova neverovatna žena kaže kako je izuzetno zahvalna svojoj majci, koja ju je uvek podržavala u njenim željama i strastima, čak i kad je s 10 godina htela da otputuje u Afriku.

Džejn je oduvek verovala u trud i rad: „Ako nešto jako želiš, moraš biti spreman da za to mukotrpno radiš“. Isto tako naglašava da uvek trebamo da iskoristimo životne prilike i baš nikada ne odustajati od svojih snova!

Džejn smatra da svaki dan donosi novo nezaboravno iskustvo, svaki dan je avantura koja nas uči novim lekcijama.

Iako voli ljude, kaže da je izuzetno srećna kada je sama u prirodi, okružena samo životinjama. Šetnje sa psom za nju su izvor najvećeg zadovoljstva.

Bila bi, kaže, najsrećnija kada bi mogla da podstakne ljude na promenu životnog stila jer je zbog pohlepe mnogih, naša divna planeta ugrožena.

Njena inspiracija su reči Mahatme Gandija:Ova planeta može da osigura dovoljno za ljudske potrebe, ali ne i za ljudsku pohlepu“.

I nakon što je prešla osamdesetu, ova žena izuzetne snage ne posustaje. Čak 300 dana u godini putuje svetom zalažući se za prava životinja. Kaže da ima toliko toga što bi još u životu htela da učini.

Kraljica mode: Inspirativni citati Dajane Vrilend, žene koja je pomerala granice (FOTO)

3. Tao Porčon- Linč (joga instruktor i nagrađivana plesačica)

Nakon što poslušate (i pogledate) TED govor ove 99-godišnje žene i učiteljke joge, ostaćete bez teksta. Osim što zrači vedrinom i radošću, ova neverovatna žena tokom govora sedi u joga položaju lotusa. Reč je, naime, o asani koja predstavlja izazov i za mnoge žene mnogo mlađe dobi.

Iako je bila slomila nogu i prošla tri operacije kuka i lekar joj je rekao da više neće moći da izvodi asane, ona u to nikad nije verovala - jednostavno je znala da može sve što hoće. U maju 2015. Tao Porčon ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija učiteljka joge u 93. godini.

Učestvovala je i u američkoj verziji Super talenata, a u ranoj mladosti družila se s brojnim poznatim osobama, poput Gandija, pa je učestvovala u francuskom pokretu otpora spašavajući ljude od nacističkog terora tokom Drugog svetskog rata

Njen životni moto je: „Ne postoji nešto što ne možeš da uradiš“, te kaže da je oduvek osećala kako se u dubini njenog bića krije sva moć univerzuma. Oduvek je osećala, kako kaže, da u prirodi i travi kuca isto srce kao što je njeno i da dele istu energiju.

„Ne dopustite da vam vaša starost diktira šta možete, a šta ne možete da radite. I nikada nemojte misliti negativno jer zaista sve možete ostvariti“, kaže ova sjajna jogina i plesačica, koja živi upravo onako kako je to oduvek želela – bez ograničenja.

„U svojoj glavi još uvek imam 20 godina i nemam nameru da odrastem“, kaže ova žena izuzetne energije i optimizma.

Zanimljiva anegdota je vezana za jednu 6-godišnju devojčicu. Ona je pitala Tao šta će raditi kada ode u penziju. Tao joj je na to odgovorila da ne planira da ide u penziju, nego da će „otplesati svojim putem do iduće planete“.

Tao Porčon još uvek podučava jogu, pleše, vozi automobil i putuje svetom.

Super žena Linda Rodin: Dala najbolji savet za dostojanstveno starenje sa stilom! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs