Čudna metoda

Stručnjak za ljudsko ponašanje tvrdi: Ako ne možete da se setite nečega počnite da lajate!

Nagrađivani autor Džez Rouz takođe savetuje da popijete čaj kada nešto izgubite kako biste se smirili i hladne glave krenuli u potragu

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Naizgled bizarna ponašanja pomažu da se setite gde ste ostavili određeni predmet i u kom trenutku. Prvo isprobajte, onda sudite!

 

Kada ne možete da pronađete telefon ili ključeve uhvati vas nervoza i panika dok pokušavate da se setite gde ste ih ostavili. Prestanite da pokušavate da vratite sećanje, jer verovatno nećete uspetilajanje kao pas je tajna za prestanak gubljenja stvari, smatra stručnjak za ljudsko ponašanje. Neobično oglašavanje za vreme odlaganja stvari podstaknuće asocijacije na to mesto kada budete tražili određeni predmet. Nagrađivani autor Džez Rouz takođe savetuje da popijete čaj kada nešto izgubite kako biste se smirili i hladne glave krenuli u potragu.

 

Svesno izvršavajući značajnu akciju kada nešto odlažete, stvarate mentalnu oznaku u tom trenutku. Lajanje poput psa kada negde stavite ključeve automobila je ekstremni primer, ali što je neobičnija akcija, to je verovatnije da ćete se setiti tog trenutka. Istina je da svi znamo gde su izgubljene stvari, ali jednostavno ne znamo kako da pristupimo informacijama u našem mozgu, a to je veština koja se može naučiti”, kaže Rouz i dodaje da su žene uspešnije u pronalaženju stvari od muškaraca jer je njihov mozak bolji u multitaskingu.

 

Vežbe za mozak: Kako da poboljšate pamćenje i sačuvate oštrinu uma!

foto: Profimedia

Ovo su trikovi uz koje ćete prestati da gubite stvari:

 

Lajte kao pas

Ako ćete lajati svaki put kad odložite neki predmet, bićete svesni trenutka u kom ste ga odložili, tako da ćete se lako setiti na kojem ste mestu bili kad se to dogodilo.

 

Uštinite se

Jednostavna akcija poput štipanja za ruku delovaće poput mentalne oznake koja će vas kognitivno osvestiti o tome šta činite i gde, piše Dejli mejl.

 

Dajte stvarima nadimke

Dajte predmetima slatke nazive ili im udelite kompliment kada ih odlažete. Na primer: Ostaviću te ovde da se sunčaš pored prozora, olovko Miško. Bizarno ponašanje pomoći će vam da se setite gde ste šta ostavili.

 

Stvorite naviku

Stavljajte stvari na očigledna mesta, a ne neobična misleći da će vam to pomoći da se setite gde se nalaze. Stavljanje predmeta na isto mesto stvoriće naviku i olakšati pronalazak. Ljudski mozak brzo uspostavlja uzorak kad stavljamo stvari na isto mesto bez razmišljanja o tome, zbog čega uvek dolazimo do istog ormarića za šoljice kada spremamo čaj, na primer.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...