U šta vi verujete?

Više od polovine stanovnika ove evropske zemlje veruje u vilenjake!

Stanovnici jedne evropske zemlje su toliko uvereni u postojanje vilenjaka da čak menjaju svoje urbanističke planove kako ne bi gradili puteve i naselja na mestima gde žive vilenjaci

Zanimljivosti
Autor:
Više od polovine stanovnika ove evropske zemlje veruje u vilenjake!
Foto: Profimedia

Vilenjaci su, prema legendi, deca smrtnih ljudi i besmrtnih vila, malena mitološka bića, šiljatih ušiju koja donose sreću, piše NationalGeographic.rs.

Međutim, da li vilenjaci postoje van Tolkinovih romana i mitologije germanskih i slovenskih naroda?

Ukoliko pitate većinu Islanđana, dobićete preki pogled i jedno glasno "DA". Naime, 54 odsto stanovnika Islanda veruje u njihovo postojanje. Njihovo verovanje da se "dobri ljudi" i dalje kriju među stenama, naveo ih je da čak promene svoje urbanističke planove kako ne bi gradili puteve i naselja na mestima gde žive vilenjaci.

Stanovnici Habnarfjerdira, malenog grada u blizini prestonice Rejkjavik, posebno su ponosni visokom koncentracijom vilenjaka. Postoje turističke ture gde vodiči pokazuju poznate vilenjačke lokacije, uključujući i veliku stenu Hamarin, gde žive kralj i kraljica vilenjaka, a zbog koje je pre petnaestak godina put morao da bude preusmeren da se vilenjaci ne bi uznemirili. Bivši član parlamenta se čak zaklinje da mu je u saobraćajnoj nesreći život spasla upravo porodica vilenjaka.

U obližnjem Kopavoguru, deonica Vilobrežnog puta je morala da bude sužena sedamdesetih godina sa dve trake na samo jednu pošto su se građevinske mašine neprekidno kvarile dok su pokušavale da unište stenu u kojoj, verovalo se i veruje se i dalje, žive vilenjaci. Stena je i dalje tu, mada se ne zna da li su tu i dalje njeni stanari.

U istom gradiću, sredinom devedesetih, operater buldožera Hjortur Hjartarson je umalo upao u nevolje nakon što je poznato vilenjačko brdo pokušao da sruši zbog izgradnje groblja.

Ako je verovati lokalnom stanovništvu, tokom zime su najveće šanse da vidite vilenjake. Naime, tokom Božića i Novogodišnje noći, vilenjaci su u potrazi za novim domom.

Umesto Deda Mraza, Islanđani imaju 13 Jula Ladsa (naravno vilenjaka) koji svima donosi veselje i poklone. Ukoliko u ovoj malenoj zemlji želite da saznate još nešto o vilenjacima, svakako možete pohađati kurs u Školi vilenjaka koja se nalazi u glavnom gradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs