štednja

Smanjite račune: Zadržite toplotu u kući bez pojačavanja grejanja!

Pojačavanje grejanja dodatni je trošak za kućni budžet, zbog čega smo pronašli odlično savete kako da zagrejete svoj dom bez diranja termostata.

Zanimljivosti 15.11.2017. - 19:03h Autor: B92
Foto: Shutterstock

Glavni razlog zašto kuća ili stan ne mogu da ostanu topli je gubitak toplote zbog neadekvatno izgrađenog prostora ili njegove starosti.

 

Računi su vam astronomski, a vi se smrzavate! Besplatno podignite temperaturu za pet stepeni! (VIDEO)

 

Ipak, postoje načini kako održati toplotu u domu koje vam otkrivamo u nastavku.

 

1. Prozori i vrata

 

Proverite da li vam dihtuju prozori i vrata, jer obično se najviše toplote gubi upravo tu. U slučaju da ne dihtuju, vreme je da postavite traku koja će sprečiti izlazak toplote. To može biti gumena traka, ili silikonska čija cena je nešto viša.

 

2. Roletne

 

Spuštajte spoljne i unutrašnje roletne kako biste zadržali prostoriju toplom. U slučaju da je napolju sunčano, razmaknite zavese da bi toplina sunca ulazila u prostorje.

 

Godinu dana sam čuvala svaki dinar: I na kraju evo koliko sam uštedela! (FOTO)

 

3. Dimnjaci

 

Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno? Naš savet je da ih zatvorite jer je nekorišćen dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 odsto energije potrebne za zagrejavanje prostora.

 

4. Plastična folija sa mehurićima

 

Kada je napolju veliki minus, na prozore možete da stavite plastičnu foliju s mehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.

 

5. Radijator

 

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite aluminijumsku foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.

 

Oni koji nemaju plan, planiraju da ne uspeju: 10 razloga zašto se nikada nećete obogatiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...