Obavezno pročitajte

Čeka vas donošenje teške odluke? Uputite iskrenu molitvu današnjem svecu i verujte -on će vam olakšati muke!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju sećanje na Svetog mučenika Longina, prvog oficira koji je, posle Hristovog stradanja, uvideo istinitost hrišćanstva, skinuo vojnu uniformu i udaljio se od sveta lažnih idola i mnogobožaca.

Zanimljivosti
09:25h Autor:
Čeka vas donošenje teške odluke? Uputite iskrenu molitvu današnjem svecu i verujte -on će vam olakšati muke!
Sveti mučenik Longin, Foto: Wikipedia / Longinus

Sveti mučenik Longin je bio kapetan, starešina vojnika koji su prisustvovali raspeću Isusa Hrista na Golgoti. Ova činjenica pominje se u čak tri jevanđelja - po Mateju, Marku i Luki.

Legenda o ovom događaju kaže da su jevrejske starešine, kada su saznale za Hristovo vaskrsenje, potplaćivale vojnike da prenose lažnu vest - da su Isusovo telo zapravo ukrali njegovi učenici. Pokušali su da potplate i Longina, ali on na to nije pristao. Ubrzo nakon toga, starešine su pokušale da ga ubiju, ali se on na vreme sklonio, a onda otišao kod apostola, krstio se i napustio Jerusalim.

Kao živi svedok Hristovog vaskrsenja, predanje kaže da je Longin obratio mnoge neznabošce koji su posle njegovih propovedi postali hrišćani.

Zemlja nezaboravnih prizora, sveže hrane i prijatnih ljudi: Iz nje ćete se vratiti zdraviji! (VIDEO)

foto: Wikipedia / Longinus

Longin je pokušavao da se udalji od sveta i živi mirno i u molitvi, ali ga nisu ostavljali na miru. Saznavši gde se svetitelj nalazi, sudija Pilat je poslao vojnike da ga ubiju. Čuvši za to, Longin je izašao u susret svojim dželatima i, ne otkrivajući im ko je, pozvao ih u svoj dom i ugostio. Kada su vojnici zaspali, Sveti Longin se molio celu noć pripremajući se za smrt, obukao se u pogrebne haljine, pokazao ukućanima mesto gde će ga sahraniti i onda se sam javio vojnicima.

Vojnici su se zbunili, a bilo je i onih koji su se postideli, i verovatno ga ne bi ni ubili, ali je svetitelj zahtevao od njih da se ne ogluše o zapovest svog starešine.

Longinovu glavu vojnici su odneli Pilatu, a ovaj ju je predao starešinama grada koji su je zakopali na đubrištu.

Predanje kaže da je tek posle mnogo vremena od Longinove smrti, njegovu glavu pronašla neka slepa udovica koja je čim je dotakla ostatke svetog mučenika, odmah progledala.

Današnji dan praznik je svih vernika koji su nekada u životu morali da donesu tešku odluku za koju su u duši znali da je ispravna. Sveti mučenik Longin zaštitnik je takvih duša jer je i sam zbog svoje vere i istrajnosti platio najveću cenu. Zato stari veruju da će Longin pomoći svima onima koji se danas pomole i iskreno za zamole za savet i putokaz.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs