kakva ušteda

Hemijsko čišćenje je preskupo: Probajte sami da očistite dušek!

U nekoliko koraka učinkovito očistite i osvežite dušek

Zanimljivosti 03.10.2017. - 11:39h Autor: žena.hr
Foto: Shutterstock

Svi koji su isprobali hemijsko čišćenje dušeka znaju da nije jeftino i vrlo često ne daje željene rezultate. Međutim, s obzirom na to da na dušeku provodimo trećinu života, vrlo je važno njegovo higijensko održavanje.

 

Nijedan čaršaf ne može zadržati prljavštinu koja se na dušeku nakuplja tokom njegovog korišćenja, bilo da je reč o ljudskim izlučevinama, tečnostima koje se proliju po dušeku, kosi, dlakama, prašini… Sve to potencira nakupljanje grinja koje mogu uzrokovati alergijske reakcije i kod zdravih ljudi, kao i nakupljanje buđi i raznih bakterija…


Dušek može relativno lagano da se očisti i kod kuće. Za to će vam trebati nešto truda i vremena, ali rezultat će biti odličan, a potrošićete manje novaca.

Evo kako to da učinite....

 

1. Usisajte dušek

 

Nakon što sa dušeka skinete svu posteljinu, dobro ga usisajte kako biste maksimalno uklonili svu prašinu, kosu, dlake i oljuštenu kožu.

 

 

2. Krenite od svežih mrlja

 

Ako vam se upravo dogodilo da ste nešto prolili po dušeku, očistite ga dok je još mokar. Hladnom vodom nakvasite čistu krpu s većom mogućnošću upijanja. Mokru mrlju na dušeku nemojte trljati krpom, nego njom maksimalno upijte višak tekućine. Ponovite postupak koliko god je puta potrebno.

 

3. Čišćenje mokrih i suvih mrlja

 

U široj posudici pomešajte 30 ml hidrogen-peroksida (može se kupiti u apoteci) i 15 ml tečnog deterdženta za sudove. Dobro ih pomešajte kašikom da se stvori pena. Manjom četkom za čišćenje pokupite penu s vrha i trljajte mrlje na dušeku. Četka ne sme biti prečvrsta, jer ćete inače oštetiti dušek (možete se koristiti i starom četkicom za zube ako su mrlje manje).

 

Pošto ste završili, čistom suvom krpom dobro upijte višak pene i vlage po mestima koje ste čistili. Budite oprezni s dušecima od memorijske pene, jer oni, zapravo uopšte ne bi smeli da se kvase. Ova vrsta čišćenja najbolja je za mrlje od hrane i pića.

4. Čišćenje organskih mrlja

 

Mrlje od znoja, fekalija, želučanog sadržaja i masnoće najbolje je čistiti sredstvom za čišćenje na bazi enzima. Ona se mogu kupiti u boljim drogerijama ili u radnjama s medicinskom opremom.


Nakvasite krpu i njome dobro istrljajte površinu gde se nalazi mrlja. Nikad ne stavljate sredstvo za čišćenje direktno na dušek, jer bi se previše natopio, a to nije poželjno. Sredstvo za čišćenje na bazi enzima će nakon pola sata delovati na mrlje i rastaviti molekule prljavštine.

 

5. Soda za belinu i miris

 

Nakon što se uklonili mrlje, za konačnu belinu, uklanjanje prljavštine i sveži miris upotrebite sodu bikarbonu. Po celoj površini dušeka obilno pospite sodu bikarbonu. Ostavite da deluje barem dva sata, a poželjno je i duže. Ona će apsorbovati višak tečnosti i mirise. Nakon toga temeljno usisajte duše kako biste uklonili sodu, a s njom i prljavštinu.


U slučaju da su mesta još vlažna od čišćenja, ostavite dušek da se suši na svežem vazduhu. Nikako nemojte upotrebljavati dušek koji nije u potpunosti suv.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...